A petkesi tornádó F2-es erősségű volt

petkes tornádó

A varannói járásbeli Petkes (Petkovce) községre csütörtök este lecsapó tornádó sebessége nagyjából 200 km/óra volt, ami a nemzetközi skála szerint F2-es erősségűnek felel meg. Erről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztatott a weboldalán. A szakértők szerint a tornádó erősségének pontosabb meghatározásához részletes kárfelmérésre van szükség.

Csütörtökön (augusztus 5.) nem csupán Szlovákiában fordult elő tornádó. Lengyelország délkeleti részére kettő is lecsapott. "Ezen a napon hidegfront hullámzott a Kárpát-medencében, melynek keretében sekély ciklon haladt át Magyarországról Szlovákián keresztül Lengyelországba. Közvetlenül az országon való áthaladása előtt záporok alakultak ki a Szalánci-hegység térségében, ezek egyikéhez társult a petkesi tornádó" - fejtette ki Miroslav Šinger meteorológus. Kiemelte, hogy a térségben csak záporok alakultak ki, villámlást nem jegyeztek fel. Ez az eset tehát arra utal, hogy a tornádó nem feltétlenül társul viharral.

Idén április 22-én is feljegyeztek egy tornádót a Kassa-vidéki járásbeli Lapispatak (Ploské) községben. A meteorológusok szerint a petkesi erősebb volt, súlyosabb károkat okozott.

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?