Uprisingček, a nívós minifesztivál

ee
Pozsony |

Augusztus 27–28-án immár 14. alkalommal rendezik meg Pozsonyban az Uprising Fesztivált, a reggae és társműfajainak legnagyobb hazai, sőt közép-európai ünnepét, amely fokozatosan duzzadt rétegrendezvényből tizenötezres nyárbúcsúztató bulivá a főváros közkedvelt üdülőövezetében. 

Két reggae-rajongó egyetemista srác álmodta meg és szülői szponzorációval finanszírozta az első ilyen fesztivált, amely annak idején alig kétezer fizető vendéggel indult. Ez ideig egyszer sem maradt el, bár volt, hogy viharhelyzet miatt félbe kellett szakítani, illetve idő előtt ki kellett üríteni az Aranyhomok (Zlaté Piesky) üdülőövezet kempingjét. 

Az évek alatt megfordult Pozsonyban a műfaj élvonala, sokan többször is, azaz egyfajta edukációs programot is abszolválhattak a fesztiválozók bulizás közben. Még tavaly augusztusban is megtartották a rendezvényt, bár jóval visszafogottabb verzióban, mindössze ezerötszáz résztvevővel, azaz visszatértek a gyökerekhez. A látogatók kommentjeiből világossá vált, hogy sokan díjazták a meghittséget, a szokásosnál kisebb tömeget, a büfék előtti rövidebb sorokat és a mindezek ellenére (értsd: a ráfizetést kockáztatva) színvonalas programot. 

Akkor még senki sem sejtette, hogy idén is hasonló lesz a helyzet, illetve hogy az augusztus 27–28-i dátummal épp csak elébe tudnak vágni a harmadik hullámnak. A szervezők humorérzékéről tanúskodik az a tény, hogy a fesztivált Uprisingček néven rendezik meg, jelezve a redukált programkínálatot és a családias légkört. A „rendes” fesztiválra tavaly megváltott jegyek ide is érvényesek, de akár át is vihetők jövő augusztusra, amikor már remélhetőleg fullos kapacitással dübörög az Uprising. A 2020-ra beharangozott sztárok 2022-ben is vállalták a szereplést, azaz semmiről nem marad le, aki kivár. Aki azonban már idén bulizni szeretne, többükkel találkozhat. 
Ilyen például az ausztrál Dub FX, polgári nevén Benjamin Stanford, aki idén is és jövőre is igent mondott a szervezőknek. Tizenhat éves kora óta zenél, a punk-rocktól a reggae zenén át a dzsesszig számtalan műfajban kipróbálta magát. Végül a hip-hop és az utcazenélés futtatta be a YouTube-on. A loopereket kulcsszereplővé tévő előadó a beatbox, azaz a szájjal előidézett ritmusok legnagyobb mesterének számít. Nem először érkezik kis hazánkba, ahol komoly rajongótábora van. 

A drum and bass és a jungle egykori pápája, a brit Roni Size ma már kevésbé meghatározó tényező a műfajon belül, de a kilencvenes években elért eredményei máig megkérdőjelezhetetlenek. Hogy mást ne mondjunk, nélküle nem jelent volna meg a rádiókban a drum and bass. Azóta is ugyanazt csinálja, amivel anno rést ütött a pajzson, ami szintén rendben van. Ezúttal egy szövegember, Dynamite MC társaságában érkezik Pozsonyba, és a YouTube-on elérhető közös felvételeik alapján van minek örülnünk. 

A következő jó hírt tegnapig még a fesztivál honlapján sem sikerült megjeleníteni, úgyhogy elsőként van szerencsénk közölni, hogy az idei Uprisingčeken tiszteletét teszi az olasz Mellow Mood, méghozzá egy akusztikus szettel. 
Ez a csapat (nem csak szerintünk) jelenleg Európa egyik legjobb reggae-együttese. Remek dalok, invenciózus hangszerelés, modern elemek becsempészése a roots reggae-alapokon nyugvó zenébe és tökéletes jamaikai angol akcentus. A mikrofonoknál ráadásul egy egypetéjű ikerpár, Jacob és Lorenzo ejti zavarba a nézőket. Szinte egyforma a hangjuk, mindketten gitároznak is, ugyanúgy öltöznek, raszta sörényüket is ugyanúgy fogják össze, szóval tényleg lehetetlen őket beazonosítani, pedig már kétszer is próbálkoztam ezzel. Eddig ugyanis két alkalommal léptek fel az Uprising Fesztiválon. Idén egy akusztikus műsorral készülnek, ami reggae-berkekben meglehetősen ritka dolog. 

Kis hazánk két vezető reggae-ska zenekara a veterán Polemic és a trónkövetelő Medial Banana. A két kommandó közösen ad koncertet az aranyhomok-parti üdülőövezetben, mintegy demonstrálva, hogy nincs köztük konkurenciaharc. Az évszázadok óta jelen lévő Polemic tavalyi Uprising-koncertjéről már áradoztam ugyanitt, vissza lehet keresni. Az állandóságot képviselik ebben a labilis világban, a folytonosságot pedig a Medial Banana nevű formáció őrült szlovák rasztái testesítik meg. Elárulom, hogy már láttam a két csapatot együtt fellépni – a tizedik Uprisingon –, és nyugodt szívvel mondhatom, hogy bolond, aki kihagyja most ezt. 
A jelenlegi járványügyi előírások értelmében ezer-ezer jegyet adhatnak el a szervezők egy-egy napra, sátorozni ezúttal sajnos nem lehet a helyszínen. De persze lehetetlen megjósolni, mi minden történik még augusztus végéig, úgyhogy szurkoljunk együtt ennek a rendkívül nívós és szimpatikus fesztiválnak, hogy sikerüljön még megrendezni a harmadik hullám tetőzése előtt. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?