Vizsgálóbizottság: részben a máltai kormányt is felelősség terheli a Galizia-gyilkosság ügyében

Daphne Caruana Galizia

Részben a máltai kormányt is felelősség terheli Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő négy éve történt meggyilkolásának ügyében, mert magatartásával a "büntetlenség kultúráját" teremtette meg - állapította meg csütörtökön közzétett jelentésében egy független vizsgálóbizottság.

A dokumentumot Robert Abela máltai miniszterelnök hozta nyilvánosságra.

Egy hivatalban lévő és két nyugalmazott bíróból álló testület szerint egyértelmű, hogy a gyilkosság kapcsolatban állt az újságírónő munkásságával és a máltai állam szándékosan szemet hunyt a Galiziára leselkedő veszély felett, és nem tett lépéseket az ellen.

A büntetlenség kultúrája azután más hatóságokra és a rendőrségre is átterjedt, és mindez a jogállamiság összeomlásához vezetett - emelték ki a bírák vizsgálati jelentésükben.

Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró számos, a szervezett bűnözéssel összefüggő korrupciós és pénzmosással kapcsolatos ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő máltai politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 október 16-án.

A máltai ügyészség abból indul ki, hogy a gyilkosság hátterében Yorgen Fenech milliárdos üzletember áll, aki korábban szoros kapcsolatokat ápolt magas rangú politikusokkal. Fenech, aki ellen jelenleg gyilkosságban való bűnrészesség miatt folyik büntetőper, tagadja az ellene felhozott vádakat. 2017-ben az ügyben három másik férfit is őrizetbe vettek, őket a pokolgép elhelyezésével vádolják. Egyikük egy vádalku keretében elismerte bűnösségét és 15 év szabadságvesztésre ítélték. A másik két gyanúsított ellen még folyamatban van az eljárás.

Joseph Muscat korábbi máltai miniszterelnök Fenech elfogását követően 2020 januárjában lemondott. A volt kormányfő ellen nem emeltek vádat. A sajtó ugyanakkor feltárta, hogy Fenech szoros kapcsolatokat ápolt kormánya minisztereivel és magas rangú rendőrségi tisztségviselőkkel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?