A magyar pártok is tiltakoznak az OĽaNO parlamenti képviselőjének kijelentése ellen

Minority SafePack
Pozsony |

Az MKP, a Híd és az Összefogás is bírálja, hogy a kormánypárti OĽaNO parlamenti képviselője Koszovóval és Dél-Oszétiával példálózott, miközben azt indokolta, miért utasítják el a Minority SafePack uniós kisebbségjogi kezdeményezést.

Juraj Krúpa, az OĽaNO parlamenti képviselőjének szerdai kijelentéseire elsőként az Összefogás reagált. „Ismét szakadár oroszokkal és koszovóiakkal ijesztgetnek. Nemzetbiztonsági kockázat maradtunk?” – teszi fel a kérdést a párt a közösségi oldalán. Álláspontjuk szerint Krúpa tévedett, amikor a sajtótájékoztatón arról beszélt, szerinte a kisebbségek kollektív jogai Szlovákiában biztosítva vannak. Az Összefogás szerint ugyanis Szlovákiában a nemzetiségi kisebbségeknek nincsenek kollektív jogai. „Épp ez a gond, a magyar társadalom közösségként nem tud dönteni, szavazni, jogokat gyakorolni, nincsenek például kisebbségi önkormányzatok” – fogalmaznak.

A megkeresésünkre a Híd is reagált az OĽaNO-s képviselő kijelentéseire. A párt szerint jó lenne, ha a kormánykoalíció minél rövidebb időn belül átgondolná és átértékelné a Minority SafePack ügyében hozott állásfoglalását, miszerint Szlovákia elutasítja az európai kisebbségek jogainak védelmét és az európai kisebbségi minimum bevezetését. A Híd a közleményében rámutat, a kisebbségek között különbséget tenni ugyancsak diszkrimináció. „Az pedig, hogy a Szlovákiában élő nemzeti közösségek helyzete és jogvédelme kapcsán már lassan bevett szokássá válik a háború sújtotta övezetek felemlegetése, egyenesen felháborító” – utalnak a nyilatkozatban Krúpa kijelentéseire.

Az MKP sajtóosztályát is megkerestük, hogy megtudjuk, mi az ügyben a párt álláspontja. Írásban küldött válaszukban úgy fogalmaznak, továbbra is határozottan elítélnek minden olyan párhuzamot, amely a hazai magyarokat például a közelmúltban még háború által sújtott Koszovóhoz vagy Dél-Oszétiához hasonlítja. Kijelentik, sajnálattal veszik tudomásul, hogy a kormány és a kormánypártok is elutasítják a Minority SafePacket. „Ahogy azt is, hogy a békülékeny arcukat mutató kormányzati politikusok kijelentései csak üres gesztusok, amiket nem lehet komolyan venni” – olvasható a nyilatkozatban. Szerintük az ilyesminek csak csoportos magyar parlamenti képviselettel lehet elejét venni.

Ahogy arról beszámoltunk, Juraj Krúpa, az OĽaNO parlamenti képviselője, a mozgalom több frakciótagjával közösen tartott szerdai sajtótájékoztatón kijelentette, támogatják a szlovák kormánynak a Minority SafePack kisebbségvédelmi csomag elleni fellépését. Krúpa az álláspont indoklásában a hazai kisebbségek helyzetét a közelmúltban háborúk által sújtott Koszovóhoz és Dél-Oszétiához hasonlította.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?