Fejlődő vallási turizmus

jóka-mensa
JÓKA/HALÁSZI |

A vallási turizmus fellendítése a fő célja annak a projektnek, amelyben Jóka és Halászi közösen vesz részt. A program támogatásával egyebek mellett új szószéket és oltárasztalt szenteltek fel a jókai templomban.

A Galántai járásban fekvő Jóka és a magyarországi Halászi közös pályázatot nyert Vallásturisztikai értékek a Szent Márton zarándokút árnyékában címmel, melynek célja a helyi turizmus, azon belül a vallási turizmus népszerűsítése, illetve a határ két oldalán élők közötti együttműködés kialakítása, közösségépítés. Lelkes Gábor projektmenedzser lapunknak elmondta, a projekt több aktivitást foglal magába. “Halászi községben öt szakrális emlékhelyet, út menti keresztet újítottak fel a támogatásból, a jókai templomban két új liturgikus tárgyat szenteltek fel, Jókán közösségépítő ifjúsági napot tartottak, majd július 15-én online workshopot tartanak, amelyen vallásturisztikai szakértők, többek között a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum igazgatója, Nagy Iván tart előadást. Jókán július 20-án projektzáró konferenciát tartanak, illetve 200 példányszámban kiadtak egy publikációt, amely a két község római katolikus értékeit, valamint a két községet átszelő, illetve a közelükben elhaladó zarándokutakat, az egyházi turizmus irányvonalainak alakulását a Duna mentén mutatja be” - részletezte a projektmenedzser. Kifejtette, a koronavírus-járvány idején, a karantén, a lezárások miatt az emberek elkezdték ismét felfedezni a helyi értékeket, és mivel a járványnak még nincs vége, továbbra is nagyobb hangsúlyt kapnak a helyi szépségek, látnivalók. Erre épít a projekt. “A régióban – a szlovák-magyar határ mentén – növekszik a vallási turizmus, zarándoklatok jelentősége. A projektpartnerek, Halászi Község Önkormányzata és a Római Katolikus Egyház Jókai Egyházközsége remélik, hogy a szlovák-magyar határ menti vallási turizmus népszerűbb turisztikai termék lesz az elkövetkező időszakban Szlovákiában és Magyarországon egyaránt, amihez hozzájárulnak ezen projekt tevékenységei is” - egészítette ki Lelkes Gábor.

Orosch János nagyszombati érsek június utolsó vasárnapján szentelte fel a Keresztelő Szent János Születése plébániatemplom 2 új liturgikus tárgyát. Az új áldozati oltárasztalt és szószéket természetes kőből készítette Branislav Moskáľ kőfaragó mester. Július 7-én több mint hetven gyermek és fiatal részvételével közösségépítő ifjúsági napot tartottak Jókán, ahol a helyiek a halászi küldöttséggel együtt ismerkedhettek meg Jóka és a környék érdekességeivel. “Az ifjúsági nap jó lehetőség a két ország közötti barátság mélyítésére, az állampolgárok közötti határon átnyúló együttműködés kiszélesítésére, hogy jobban megismerjék egymást, és megosszák egymással a keresztény értékek megélésének az örömeit” - tette hozzá Lelkes Gábor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?