Népbutító politikusok és mások

Robert Fico

Elégedetten jelentette be kedden Ursula von der Leyen, hogy az uniós tagországokban e hónap végéig a felnőtt lakosság 70 százaléka megkapja a járvány elleni vakcina első adagját.

Az Európai Bizottság elnöke hozzátette: szeretnék, ha mielőbb legalább ennyien a második dózist is felvennék, amivel lényegesen erősíthető a nyájimmunitás.

Szlovákiában idáig csupán a polgárok alig valamivel több mint 40 százalékának adták be az oltóanyagot, a másodikat ennél is kevesebb személynek. Ráadásul fokozatosan növekszik – immár 36 százalékra rúg – azoknak az aránya, akik jelenleg nem hajlandók beoltatni magukat.

Vajon miért süllyedtünk az uniós tagországok eme rangsorában az utolsók közé? – kérdezzük teljes joggal. A válasz mértékadó elemzések alapján egyértelmű: elsősorban a szlovák politikusok, valamint a közösségi médiában gátlástalanul ál- és rémhíreket terjesztő frusztrált alakok miatt. Mindkét kategóriába tartozók tudatosan visszaélnek azzal, hogy nálunk is érthetően nagyon sokan félnek az aggasztóan terjedő delta vírustól és a többi mutánstól. Bizalmatlanok a viszonylag gyorsan forgalomba hozott oltóanyagokkal szemben. A kútmérgezők többen vannak. A leghangosabb Robert Fico. A Smer elnöke tavaly azt harsogta, hogy az oltás csupán a gyógyszergyártó multik nagy biznisze.

A vakcina hatékonyságáról, mellékhatásainak mértékéről ilyen rövid idő alatt szerinte képtelenség tudományosan megalapozott álláspontra jutni. Ezután fokozatosan kormányellenes politikai témává emelte az alapjában véve szakmai, egészségügyi problémakört. Ezzel az átlátszó taktikával igyekszik minél nagyobb zűrzavart, bizonytalanságot okozni a polgárok körében. Újabban azt szajkózza, hogy nem szabad hátrányos helyzetbe hozni a vakcinától ódzkodó embereket. Cinkosa is akadt, méghozzá Boris Kollár házelnök személyében. Ő politikai szélkakasként pártjának a jelenleginél nagyobb támogatottságában bízva ugyanezt a lózungot ismételgette. Egyiküket sem érdekelte Jana Dubovcová határozott véleménye. A volt ombudsman szerint az illetékes hatóságok senkit sem diszkriminálnak. Valójában az oltásellenesek különülnek el a beoltottaktól. Az állam pedig nem diszkriminál, hanem a járvány elleni védekezés érdekében ezt a tényt a józan ész, valamint a tudományos érvek alapján kezeli. A társadalmi élet több területére, például a kulturális és a sporteseményekre csak a védettségi igazolvánnyal mehetnek, vagy megfelelő tesztet kell felmutatniuk. Ahogy ezt a megoldást számos európai országban alkalmazzák. Kollár mégis vétóval fenyegette az egészségügyi miniszter törvénymódosító javaslatát. Hepciáskodásával sikerült jócskán kilúgoznia az eredeti javaslatát. Emiatt a parlamentben csekély többséggel elfogadott dokumentum csak a tiszti főorvos végrehajtó rendelkezéseit követően, továbbá, ha romlik a hazai járványhelyzet, akkor lehet hatályos. Pedig a tárcavezető az újabb járványhullám elterjedésének megelőzését tartotta szem előtt.

Volt kormányfőként, de pénzügyminiszterként is súlyos felelősség terheli Igor Matovičot is, aki korábban egyebek mellett trágár szavakkal hergelte a közvéleményt a neves tudósok ellen. Legutóbb a nála sokkal népszerűbb Lengvarskýnak nem volt hajlandó a kormányban jóváhagyott közpénzt átutalni a vakcinázás fontosságát hangsúlyozó kampányához. Sok kárt okoznak a közösségi médiában mások riogatásán élvezkedő alakok is. Nemrég egyesek odáig süllyedtek, hogy Milan Lasica halálát is a vakcina mellékhatásaként állították be, holott a kiváló művész bizonyíthatóan szívelégtelenségben hunyt el. Egyébként még februárban oltották be koronavírus ellen. Számunkra is tanulságos az a felmérés, amely szerint az egyik amerikai média 12 állandó blogerének megalapozatlan híreszteléseit a látogatók 65 százaléka hiszi el. És megosztja másokkal.

Ebben a légkörben akár életmentő döntés is lehet, ha csak a szakembereknek hiszünk. Akik szerint a tudomány jelenlegi állása szerint a járvány elleni egyetlen hatásos eszköz az oltakozás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?