Martin Pavelka: Már elkezdődött a járvány harmadik hulláma

Martin Pavelka

A reprodukciós ráta már harmadik hete meghaladja a kritikus 1-es értéket. Martin Pavelka, az Egészségügyi Elemzések Intézetének epidemiológusa közölte, Szlovákiában már elkezdődött a harmadik járványhullám – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

Ebben a hullámban a vírus új, Indiában azonosított delta variánsa fog dominálni, ez a variáns fertőzőbb, mint a korábbi változatok. Minden egyes ember találkozni fog ezzel a vírussal" - mondta Pavelka. A szakember elmondta, a delta variáns súlyosabb megbetegedést okoz már fiatalabbaknál is. A korábban, az Egyesült Királyságban azonosított alfa változathoz képest a kórházi kezeléssel járó súlyos betegség kockázata nagyjából megduplázódott

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint járványtani tanulmányok eredményei támasztják alá, hogy a védőoltás a leghatékonyabb védekezés a delta variáns ellen - tette hozzá. Rendkívül fontos azonban, hogy a második oltást is beadják.

Az egészségügyi tárca megerősítette, hogy felkészült a COVID-19 járvány harmadik hullámára. „A kórházak készen állnak arra, hogy szükség esetén átalakítsák kapacitásaikat a COVID-betegek fogadására, a minisztérium pedig aktívan dolgozik a lakosság oltásán. Többféle lehetőség is van: a kórházakban lévő oltóközpontokban, a nagy kapacitású oltóközpontokban, egyes cégekben, a körzeti orvosi rendelőkben is lehet kérni az oltást, de mobil oltócsoportok is részt vesznek a munkában" – mondta Eliášová.

Hozzátette, dolgoznak a kontaktuskövetés, a szekvenálás és a szennyvízvizsgálat egyszerűsítésén is. Az egészségügyi minisztérium a gyógyszerkészleteket is ellenőrzi. „A COVID-19-ben szenvedő betegek terápiájához regisztrált és nem regisztrált gyógyszerek is rendelkezésre állnak" - tette hozzá Eliášová.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?