Döntött az Alkotmánybíróság - azoknak is karanténba kell menniük, akik csak az első vakcinát kapták meg

alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság (ÚS) felfüggesztette a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) által kiadott rendelet egy részét, amely a határátlépést jelenleg szabályozta.

Erről kedden született döntés az Alkotmánybíróság zártkörű ülésén. A TASR-t az ÚS SR sajtóosztálya tájékoztatta. A rendeletet az ellenzék támadta meg.

„Felfüggeszti a Szlovák Közegészségügyi Hivatal 2021. július 16-án közreadott rendeletének 9. paragrafusát, mellyel a Szlovák Köztársaság területére belépő személyeknek kötelező karantént rendelnek el a közegészség védelmében” – áll a sajtóközleményben. Annak a javaslatnak, mely szerint a rendelet többi részét is függesszék fel, a bíróság nem tesz eleget.

„Egyelőre nem áll a rendelkezésünkre az Alkotmánybíróság döntésének szövege. Először meg kell ezt ismernünk, utána foglalkozni fogunk vele. Amíg a rendelet hatályban van, a jelenlegi szabályok érvényesek a határokon” – közölte Daša Račková, az ÚVZ SR szóvivője a TASR-rel.

Az ellenzék július 19-én fordult ismét az Alkotmánybírósághoz (ÚS), mivel alkotmányellenesnek tartja, hogy a rendelet szerint minden beoltatlan személynek kötelező, 14 napos karanténba kell vonulnia, miután visszatért Szlovákiába. A beadványt a Smer-SD és a Hlas-SD független képviselői támogatták.

A Denník N szerint ez azt jelenti, hogy azoknak is minimum 5 napos karanténba kell vonulniuk a külföldről való visszatérés után, akik csak egy adagot kaptak meg a koronavírus elleni vakcinából. Az Alktománybíróság döntése ugyanakkor még nem érvényes, csak akkor lesz az, ha megjelenik a törvénytárban. Erre az elkövetkező napokban sor kerülhet, addig a Közegészségügyi Hivatal változtathat a problémás részen.

(tasr, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?