Földönkívüli technológiák nyomainak kutatására indult nagyszabású nemzetközi projekt

földönkívüli pixabay

Földönkívüli civilizációkhoz kötődő technológiák nyomainak felkutatására indult nagyszabású nemzetközi kezdeményezés a Harvard Egyetem egyik elismert professzorának vezetésével.

Az itáliai fizikus és csillagász után Galileo Projektnek elnevezett program részeként közepes méretű teleszkópok, valamint kamerák és számítógépek globális hálózatát akarják létrehozni az azonosítatlan repülő tárgyak vizsgálatára. A projekt eddig 1,75 millió dollár támogatást kapott magánadományok formájában.

Az asztrofizika és a kozmológia területén tevékenykedő elméleti fizikus, Avi Loeb a projektet beharangozó hétfői sajtótájékoztatón elmondta, tekintettel arra, hogy a közelmúltbeli kutatások szerint nagy számban fordulnak elő Föld-szerű bolygók a galaxisban, "többé nem hagyhatjuk figyelmen kívül annak lehetőségét, hogy már előttünk léteztek technológiailag fejlett civilizációk".

A szakember szerint bármilyen földönkívüli technológia felfedezése "óriási hatással lenne a tudományra, a technológiánkra és az egész világnézetünkre".

A projektben a Princetoni Egyetem, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech), az angliai Cambridge-i Egyetem és a Stockholmi Egyetem kutatói is részt vesznek.

A kezdeményezést egy hónappal azután jelentették be, hogy egy amerikai hírszerzési jelentésből kiderült, amerikai katonák az utóbbi években több mint száz olyan légi jelenséget észleltek, amelyeknek eredetét a védelmi és hírszerzési elemzők nem tudták azonosítani.

"Az égbolton látottaknak az értelmezése nem a politikusok vagy a hadsereg feladata, hiszen ők nem tudósok, ezeket a dolgokat a tudományos közösségnek kell megfejtenie" - jegyezte meg Loeb, hozzátéve, hogy reményei szerint sikerül tízszeresére növelni a projekt büdzséjét.

Az azonosítatlan repülő tárgyak tanulmányozása mellett a Galileo Projekt céljai közé tartozik azoknak az objektumoknak a vizsgálata, amelyek a csillagközi térből "látogatnak el" a Naprendszerünkbe, valamint olyan földönkívüli műholdak kutatása, amelyek esetlegesen a Földet vizsgálhatják.

Loeb a csillagászat új ágaként tekint erre a fajta a kutatásra, amelyet "űrrégészetnek" nevez, és amellyel a Földön kívüli intelligens élet keresését (SETI) célzó - elsősorban földönkívüli rádiójelek után kutató - programot akarják kiegészíteni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?