Templom, ahol a szőlőművelők imádkoztak

Kisbári
Kisbári |

Hét és egynegyed százada jegyezték le először a falu nevét, 1296-ban még Kysbary formában. A hagyomány úgy tartja, hogy a tatárdúlás után az országot újjáalapító IV. Béla király olasz szőlőművelőket telepített le itt, s talán még az is lehet, a dél-olaszországi Bari városa vidékéről.

Ezt semmi nem bizonyítja ugyan, de a névhasonlóság akár kutatásra is serkenthet. A falu legrégebbi épülete, a mai református templom a 13. században épült. 

Az ősi templom
Kisbári templomán jól megfigyelhető több építési korszak is. A kutatások szerint az első, feltételezhetően donátori alapítású, a helyi földbirtokos temetkezési helyéül is szolgáló templom a 13. század első harmadában épült. Méretei még inkább csak kápolna méretűek, s tulajdonképpen a mai szentély hat méterszer négy és fél méteres, félköríves szentélyzáródású része volt az első temploma Kisbári községnek. Kőből rakott alapokra épült, falazata téglából készült, s a kor építészeti technológiájának magas színvonalát mutatja a keleti félköríves fal. A szentély külső részén úgynevezett vakárkádok íveit alakították ki, részben statikai megerősítés, részben díszítő céllal.

Ezek alatt a vakárkádok alatt két lőrésszerűen keskeny ablakot nyitottak, észak felé sekrestyét alakítottak ki, ennek egykori ajtónyílása ma egy pad mögött látható. A vakárkádok mint építészeti elemek a román korból csak kevés helyen maradtak fenn ilyen jó állapotban.

Kisbári első templomáról azt lehet még tudni, hogy Szent Péter tiszteletére emelték, a korai templomépítészetben jellegzetesen az első szenteknek ajánlva a szakrális helyet. 

Újjáépítés és bővítés 
A falu és az itteni szőlőbirtokok fontosságának bizonyítéka, hogy a tatárdúláskor elszenvedett veszteségek ellenére viszonylag gyorsan újjáépült és fontos hely lett ez a templom. Az első írásos emlék keletkezése, a későbbi Egyházasbári elnevezés is erre utal. A fejlődés velejárója volt az átalakítás, bővítés, ami a 14. század elején meg is történt.

A meglévő hajórészt megtoldották, egy hat méter hosszú, hét és fél méter széles résszel, amely már a gótika stílusjegyei szerint épült, a hajó déli oldalán áttört, mérmíves ablakokkal, de még külső támpillérek nélkül. A korábbi kisebb templom nyugati falán új diadalívet alakítottak ki. Kisbári templomában így két eredeti diadalív is fennmaradt, ami még különlegesebbé teszi ezt a falusi templomot. 

A következő átépítése a 15. század elején történt, ekkor a meglévő gótikus hajót ismét meghosszabbították, nyugati részén tekintélyes falvastagságú és magasságú, védelmi és megfigyelő szerepet is betöltő tornyot húztak fel. A torony nyugati részén faragott kővel bélelt, boltíves kapu nyílik, szép ornamentikákkal díszítve. A torony és maga a templom védelmi szerepének egyik bizonyítéka lehet az oldalán lévő vékony, lőrés alakú ablak, valamint a templom körüli erődítésként is értékelhető falak. A kései gótika szép emléke a toronyból a karzatra nyíló szamárhát alakú kőkeretes ajtó, erről a karzatról nyílik páratlanul szép rálátás a puritán belső térre. A hófehér falak, a barna padok kontrasztja, az eredeti fényelosztás misztikus hangulatot ad a templomnak. Ott bő négyszáz éve már a reformátusok imádkoznak, egyik nagy támogatója volt néhai Bári Mihály és felesége, Horváth Kata, akiknek nemesi padja ritkaságszámba menő tárgyi emléknek számít. Kisbári temploma alatt három kripta is található, az egyik 15. századi, ezt a sekrestye alatt alakították ki, a másikat a régi csontterem helyén néhány évtizeddel az első után. A harmadik a 19. században készült, itt a Vay család tagjai pihennek, vörös márvány sírkövük a szentély keleti falába illesztve állít emléket Vay Károlyné Lónyai Ida és Vay Tihamér birtokosoknak. 

Kisbári temploma a szőlőültetvények fölé magasodva messziről invitáló érdekes műemlék, amelyet érdemes meglátogatni! 

Tájoló:

Kisbári községbe a Tőketerebes és Királyhelmec közti 79-es útról Borsiban a 3667-es útra letérve lehet elérni, a templom a 48.421/ 21.731 GPS-koordinátáknál található.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?