Aluszékony és fáradt? Betegség állhat a háttérben!

alvás

Ha annak ellenére érezzük folyton kimerültnek magunkat, hogy éjszakánként 8-9 órát is alszunk, akkor hiánybetegség is állhat a fáradékonyság hátterében! 

Ha a kimerültség mellett ingerlékenyebbek is vagyunk, gyengének érezzük magunkat, és a koncentrálási képességünk is csökken, nagy valószínűséggel a szervezetünk vasraktárai vannak kimerülőben. Ilyenkor a vér az ideálisnál kevesebb oxigént képes szállítani, vagyis a sejtek sem tudnak elég hatékonyan működni. A vashiány ellen ne csak vasat szedjünk, hanem huminsavat is mellé, mert így a vas jobban felszívódik.

Mi okozhatja az állandó álmosságot, fáradékonyságot? A depresszió sajnos álmatlanságot, alvászavarokat, de túlzott aluszékonyságot, fáradékonyságot, kimerültséget és apátiát is okozhat – ráadásul sokszor azt is nehéz meghatározni, hogy a depressziós tünetek jelentkeztek először, és ezekhez kapcsolódik a fáradékonyság, vagy az állandó fáradtság járul hozzá ahhoz, hogy rossz legyen a hangulatunk.

Az úgynevezett autoimmun betegségek, például a sokízületi gyulladás esetén a szervezet tulajdonképpen saját magát, a saját egészséges szöveteit támadja meg: olyan antitesteket termel, melyek károsítják a sejteket, és rendkívül súlyos, fájdalmas tünetekkel jár együtt. Az immunrendszer felfokozott működése teljesen kimerítheti a szervezet energiakészletét, és a kellemetlen tünetek miatt is gyengébbnek érezhetjük magunkat. A nőknek 10 százaléka szenved valamilyen pajzsmirigybetegségben. Ha a pajzsmirigyhormonok szintje túl alacsony, az anyagcsere lelassul, ezért érezhetjük magunkat folyton fáradtnak. A pajzsmirigyproblémák egyéb tünetei lehetnek a bőr és a haj szárazsága, a hízás is. Az is előfordulhat, hogy szelénhiány áll a pajzsmirigyzavar hátterében.
A magas és az alacsony vérnyomás is okozhatja az állandó kimerültséget. A magas vérnyomást mindenképpen kezelni kell, mert rendkívül súlyos, akár halálos kimenetelű szövődményeket okozhat!
Diabétesz és inzulinrezisztencia esetén a sejtek nem kapnak elég energiát (pontosabban, nem tudják megfelelően felhasználni azt), ezért ezek a problémák fáradékonysággal, kimerültséggel, az immunrendszer gyengülésével járhatnak együtt. A krómot tartalmazó étrend-kiegészítők segítik a vércukorszint megfelelő szinten tartását és a hasnyálmirigy működését is. Meglepő módon bizonyos ételérzékenységek, elsősorban a glutén-intolerancia is okozhat fáradtságot, sok más egyéb tünet mellett. Érdemes étkezési naplót vezetni, és feljegyezni, milyen ételek elfogyasztása után jelentkeztek a kellemetlen tünetek!

(egeszsegkalauz) 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?