Az új autókban korlátozzák az előírt sebesség túllépését

a

Aki vezetett már valaha autót, az garantáltan nemegyszer túllépte az előírt sebességet. Valaki figyelmetlenségből, valaki szándékosan, de akadnak olyanok is, akik csak ki akarták próbálni, milyen érzés jó gyorsan száguldani egy üres autópályán. Bármi is volt az indíttatás, a gyorshajtásnak néhány éven belül véget vetnek az autógyártók.

Az elmúlt évben közel 19 ezer halálos áldozatot követeltek az Európai Unióban történt közúti balesetek. Ez 2019-hez képest 17 százalékkal kevesebb. A visszaesés nem a fegyelmezettebb sofőröknek, hanem a koronavírusjárványnak köszönhető. Az emberek Európa-szerte kevesebbet utaztak, ritkábban ültek autóba. Hogy a jövőben is csökkenjen a tragédiák száma az utakon, az Európai Bizottság elrendelte, hogy 2021től az eddiginél biztonságosabb autók kerüljenek az utakra.

Kevesebb baleset

Antonio Avenoso, az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) ügyvezető igazgatója szerint az intelligens sebességkorlátozásasszisztens (ISA) technológia a jövőben ugyanolyan fontos lesz a közúti biztonság szempontjából, mint a Svédországban kifejlesztett biztonsági öv. „A járvány megmutatta azt is, milyen gyorsan megváltozhat a közlekedésbiztonsági helyzet. Ha lényegesen kevesebb autó van az utakon, s a rendőrök mással vannak elfoglalva, a sofőrök több tagállamban a megszokottnál jóval gyorsabban hajtanak” – állítja Avenoso.

Kétség nem fér hozzá, hogy az Európai Unió közúti forgalma a legbiztonságosabbak közé tartozik a világon. Az Európai Bizottság célkitűzése, hogy 2030-ig a felére csökkenjen a karambolok során elhunyt személyek száma. Az ETSC tanulmánya szerint a tavaly történt közúti balesetek 30 százaléka a gyorshajtás miatt történt.

Már jövőre

A közúti biztonság növelése és a tragédiák visszaszorítása érdekében ezért jövő júliustól minden új, az Európai Unióban forgalomba helyezett modell kötelező tartozéka lesz az ISA (Inteligent Speed Assistent) rendszer. Ez villogó kijelzővel vagy hangjelzéssel figyelmezteti a sofőrt az előírt sebesség túllépésére. A rendszer az út mentén található közlekedési táblák, a GPS-adatok, esetleg mindkettő kombinációja alapján szerez tudomást az aktuális sebességkorlátozásokról.

Ezen rendszerek most sem számítanak újdonságnak az autókban, az ISA csak az olcsóbb, úgymond fapados modellekből hiányzik.

A vonatkozó uniós tervezet szerint a jövő júliustól számított kétéves átmeneti időszakban még lehetőség lesz a rendszer kikapcsolására vagy arra, hogy a sofőr egyszerűen figyelmen kívül hagyja a figyelmeztetést. 2024-től viszont az ISA már automatikusan az előírt sebességkorlátozásokhoz igazítja az autó gyorsaságát, akár tetszik ez a sofőrnek, akár nem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?