A 20 milliárd dolláros olimpia – Tokió számokban

olimpia

Mekkora stábbal lesz kint Japánban a magyar és a szlovák köztévé? Miből készültek az érmek? Lesz-e transznemü sportoló az olimpián? Összeállításunkból ezt is megtudhatja.

6 Minden sportolónak hat órával a versenye előtt negatív tesztet kell szolgáltatnia, hogy rajthoz állhasson. 

8 Ennyi platformon közvetíti élőben a magyar köztévé az olimpiát (M4 Sport, Duna, Kossuth Rádió és az m4sport.hu öt új csatornája). Az 52 tagú helyszíni stáb 0-24 órás élő adást biztosít majd Tokióból. Hasonló létszámmal dolgozik a japán helyszíneken a szlovák köztévé stábja is, amely az STV történetében először minden olimpiai tartalmat saját maga fog legyártani. 

12 Ennyi éves (és 204 napos) lesz a szíriai asztaliteniszező Hend Zaza, a tokiói olimpia legfiatalabb sportolója a rajt napján.

23 A japán lakosság 23 százaléka van teljesen beoltva koronavírus ellen, ezért az egész olimpia ideje alatt érvényben marad Tokióban is a szükségállapot.

47 Az olimpiai stadion külső szerkezete az ország 47 prefektúrájából származó fából épült. Ugyanakkor nem minden létesítmény lesz vadonatúj, nem egy 1964-es versenyhelyszínt is használni fognak. Összesen 42 különböző helyen lesz ötkarikás esemény.

11 500 A sportolók száma továbbra sem emelkedett, ugyanakkor a nemek eloszlása most a legegyenlőbb, 51 százalékuk férfi, 49 nő. Az új-zélandi súlyemelő, Laurel Hubbard az első transznemű sportoló az olimpiák történetében.

80 000 Az olimpián az érmekhez szükséges aranyat, ezüstöt és bronzot kidobott elektronikai hulladékokból nyerték ki. 80 ezer tonna szemét kellett ahhoz, hogy 5000 darab medálhoz elegendő nemesfémet gyűjtsenek össze.

20 milliárd A játékokra hivatalosan „csak” 15,4 milliárd dollárt költöttek eddig, de már ez is jóval több a pályázatban szereplő 7,5 milliárdnál. Elemzők szerint a valós költségek 20 milliárd dollárra rúgnak, ennél drágább csak a 2008-as pekingi nyári és a 2014-es szocsi téli olimpia volt. (mgy, ot)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?