Szárnyas „vámszedők” a szőlőben

szőlő

Ha már képesek voltunk megvédeni az idei lisztharmatos évben a szőlőnket a betegségtől, nem marad más, mint leszüretelni. Csak meg ne előzzenek minket a szárnyas vámszedők a  seregélyek.

A seregély védett madár, mert rengeteg kártevőt (hernyók, legyek stb.) elpusztít a fészkelés idején. Az Európai Unióban természetvédelmi szempontból jelentős állatfajnak minősül, emiatt gyérítésére akkor kerülhet sor, ha az okszerű mezőgazdasági termelés érdekében az nem sért természetvédelmi érdeket. Egy-egy seregélycsapat látogatása több tíz kilós veszteséget is okozhat a szőlőtermesztőknek, ezért az érés időszakában riasztással védekezünk ellenük. Legtöbben hanghatású riasztást, mindenféle madárhangokat illetve gáz durrogókat használnak elég jó sikerrel.

Vannak egyéb próbálkozások, mint a klasszikus megoldás, amikor madárijesztőkkel, műmadarakkal (sas, varjú, bagoly) próbáljuk elriasztani a seregélyeket. Sajnos ezek legtöbbször csak részlegesen, és átmenetileg válnak be. Mivel a seregélyek nagyon okosak, és a legkisebb rést is megtalálják a szőlőhálón, a szalagoktól és a ragadozószemtől sem riadnak meg. A lövéstől vagy a hangágyútól is csak átmenetileg rettennek el, mert egy idő után rájönnek, hogy nem éri őket baj a durranást követően. Tartósan leginkább a fizikai tárgyak (pl. traktor), vagy az aktív mozgás tarthatják távol őket. A legújabb megoldások közül említést érdemel egy olyan speciális sas utánzat, amelyet a francia szőlőtermelők használtak először. A Scarybird névre halgató műsas titka az állandó mozgás. Ettől megriadnak és elhagyják a területet. Sem zajjal, sem zavaró látvánnyal nem jár, így nem jelent veszélyt a madarak testi épségére sem.

A Scarybird szíve a Madárragadozó (Sas, Sólyom), amely mindig változtatja repülését (sebesség, magasság) a bot tetején. A legkisebb szellő esetén is (kevesebb, mint 2 km/ó) felszáll és véletlenszerűen repül. Utánozza egy ragadozó, például egerésző ölyv, sólyom, sas vadász siklását, megfélemlíti a kártevőket, ezáltal védi a növényeinket, gyümölcsfákat, kis kertet, és főleg a szőlőnket. Összehasonlítva egy rögzített madárijesztővel a mozgó SCARYBIRD kísértetjárta eszköz véletlenszerűen repül, így a kártevő madarak nem használják ki annak jelenlétét, mert vadászó ragadozónak tartják. Az tartó bot 6 méteres magassága a madarak hatékony megijesztésének minimális magassága a természetben.

A mozgó „műsas”, ami egy nagyon hosszú, rugalmas rúdra erősített ragadozómadár-figura, amit a legkisebb szellő is mozgásba hoz. A ragadozó sziluettje az eddigi tapasztalatok szerint 4-5 hektárról tartja távol a termést dézsmáló kisebb madarakat. Tavaly, miután kirakták a riasztó SCARYBIRD-t a kürti szőlőültetvényeken, 10 percen belül eltűntek a seregélyek. Nagyon nagy dolog, hogy ez a száz eurós tételű beruházás ilyen megbízhatóan távol tartja a seregélyeket. Az a legfontosabb, hogy jó magasra, kisebb növényeknél 6 méterrel a föld fölé kell elhelyezni. Szőlőben inkább a 9 méteres rúdat használva sikeres. Szükség szerint át lehet vinni a következő veszélyeztetett ültetvénybe.

(Az írás szponzorált promóciót tartalmaz)

www.biotomal.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?