A főkertész tippjei, aki a konyhában is jártas

Hájas László

Nagyon jól járt a Greencoop a főkertészével, Hájas Lászlóval, aki nem csak a Vidám paradicsomok gondozásában jártas, hanem szívesen sürög-forog a konyhában is. Így saját főzési tapasztalatának köszönhetően azonnal tudott válaszolni arra a kérdésünkre, milyen paradicsom mire szolgálhat a konyhában.

Az üvegházakban Hájas László arról gondoskodik, hogy a paradicsomok megkapjanak minden szükséges tápanyagot, és hogy jól érezzék magukat. Más szóval azon fáradozik, hogy ne a beteg paradicsomok panaszait, tüneteit kelljen kezelni, vagyis permetezni, hanem védi, óvja őket a betegségektől kártevőktől. Minden apró jelre figyel, és ha valami gyanús, azonnal reagál…

01

Igazi főnyeremény odahaza a konyhában egy olyan személy, aki nem csak a paradicsomfajták világában jártas, de a főzés sem áll távol tőle. Így pontosan tudja, melyik fajtából, mit érdemes elkészíteni. Mint elmondta, minden paradicsomfajtának egyedi küldetése van a konyhában. „Az ún. beef paradicsomok hamburgerbe valók, mivel nagyon nagy a méretük, jól szeletelhetőek, és szinte az egész hamburgert beterítik felszeletelve. Nem túl intenzív az ízük, hogy a többi hozzávaló is érvényesülni tudjon, inkább csak amolyan csendes kiegészítőként szolgálnak az elkészített ételekhez” – mondja Hájas László.

Majd a nagy átmérőjű paradicsomoktól a kisebbek felé haladva a 100-150 grammos fürtös paradicsomokról elmondta, ezek a legtöbbet fogyasztott fajták, amelyek zsíros ételekhez, lecsókhoz, illetve a kommerszebb ételekhez ajánlottak, ahol nagyobb mennyiségben meg kell jelenni a paradicsom ízének. Kiválóan alkalmas a hagymás paradicsomsaláta elkészítésére. „A következő szegmens a Szlovákiában Róma paradicsom néven ismert szilva paradicsom, amely jellegzetes formája a tyúktojáshoz hasonlítható, pürének, levesnek, ketchupnak ajánlatos, mivel magasabb a cukortartalma, ezért jobb az íze. Szinte minden áruházba szállítunk ebből a fajtából. A 35-40 grammos koktélparadicsom színben, formában ízben rendkívül sok változatban kapható, ezért kiváló kelléke a grillpartiknak, vagy a sültekhez. Intenzív ízeinek köszönhetően nagyon jól passzol a húsokhoz, ezen belül is például a pácolt tarjához, vagy a csirkehúshoz. A cherry szintén nagyon változatos, a gyermekek kedvence, mivel magas cukortartalmú, így segítségével könnyen megszerettethető a gyerekekkel a zöldség fogyasztása. A szülők pedig azért szeretik, mert nem maszatol, és semmilyen előkészületet nem igényel az étkezésnél. De nem csak a gyerekeknek ajánlott, kiváló kiegészítői a salátáknak, amennyiben nem akarjuk, hogy a paradicsom uralja a salátát, hanem színes kiegészítőként szeretnénk alkalmazni” – részletezi a szakácsként is jártas főkertész.

(www.vidamparadicsom.hu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?