Százezreket telepítettek ki Közép-Kínában a súlyos esőzések okozta áradások miatt

kína áradás

Százezreket telepítettek ki a napok óta tartó, súlyos esőzések okozta áradások miatt Csengcsouban, a közép-kínai Honan tartomány székhelyén - közölte a helyi kormányzat szerdán. A heves esőzésekben legalább 25 ember vesztette életét.

Tisztségviselők egy szerdai sajtótájékoztatón elmondták, hogy legalább hét embert eltűntként tartanak nyilván a térségben.

A helyi média szerint a halottak között van Kungji városának négy lakosa is, akik az esőzések miatti házomlások során vesztették életüket.

Helyi idő szerint szerda reggel hét óráig Csengcsouból mintegy 200 ezer embert költöztettek ki ideiglenes szálláshelyekre.

A város egyik metróvonalát is elöntötte a víz, a szerelvényeken és az alagútban több száz ember rekedt. Helyszíni beszámolók szerint a metrókocsikban a hirtelen felgyülemlett víz a bent rekedt emberek mellkasáig ért. A mentőcsapatok közel ötszáz embert menekítettek ki az elárasztott metróból, legkevesebb tizenketten életüket vesztették.

Csengcsouban a teljes metróhálózaton leállt a közlekedés. A buszok már ezt megelőzően sem jártak, mivel a városban elektromos buszok közlekednek, ezek működését pedig a súlyos esőzések közepette a hatóságok nem ítélték biztonságosnak.

A tartományban számos vonatjáratot felfüggesztettek, autópályákat zártak le, késések alakultak ki a légiközlekedésben, egyes járatokat töröltek. A helyi média szerint szerdára elfogyott az élelmiszer- és ivóvíztartaléka több száz utasnak egy vonaton, amely két nappal korábban megállt Csengcsou határán túl. A víz utakat árasztott el a tartomány tucatnyi városában.

A városban több helyen akadozó áram- és vízellátásról számoltak be, az egyik csengcsoui kórházban kedd este teljes áramszünet volt. A Global Times kínai lap szerdai cikke szerint mintegy hatszáz, válságos állapotban lévő beteg vár átszállításra.

Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán rendkívül súlyosnak nevezte a helyzetet, és az emberéletek, valamint a helyi lakosok vagyonának védelmét jelölte meg a katasztrófavédelmi munka elsődleges céljaként.

A Központi Meteorológiai Intézet szerint a Honan tartományban regisztrált napi csapadékmennyiség történelmi rekordot döntött, a Csengcsouban lezúduló eső pedig az elmúlt hatvan év legsúlyosabbja. A városban szombattól keddig 617,1 milliméter eső esett, ami csaknem megfelel a 640,8 milliméteres éves átlagnak.

Meteorológusok szerint a viharos esőt a kelet-kínai Fucsien tartomány partjaihoz közeledő Jenhua tájfun okozza. Az előrejelzések szerint további esőzések várhatóak Honan tartományban a következő három napban, a kínai hadsereg több mint 5700 tagját küldte ki a helyszínre a keresési és mentési munkálatok támogatása céljából.

Az árvízvédelmi készültséget a legmagasabb szintre emelték szerda reggelre. A katasztrófavédelmi minisztérium hét másik kínai tartományból küldött erősítést - több mint 1800 katonát, 250 mentőcsónakot, valamint árvízvédelmi felszereléseket - a 12 millió lakosú Csengcsouba. A kínai hadsereg pedig további csapatokat küldött, miután fennáll a veszélye, hogy az egyik felázott gát bármelyik pillanatban átszakadhat. A hadsereg központi parancsnoksága kedd este a kínai Twitterként is emlegetett Weibo mikroblogon tette közzé, hogy a Jicsuan megyében fekvő gáton egy húsz méter hosszú repedés jelent meg. A Kína északi részén található Belső-Mongólia Autonóm területen vasárnap már átszakadt két gát a súlyos esőzések miatt.

Kínai cégek és biztosítók egy állami támogatású bankkal együtt közölték, hogy 1,935 milliárd jüanos támogatást ajánlottak fel a tartományi kormányzatoknak.

Tudósok szerint az Egyesült Államokat és Kanadát sújtó hőhullámhoz és a Nyugat-Európát sújtó rendkívüli áradásokhoz hasonlóan a Kínát sújtó rendkívüli esőzéseket is egyértelműen a globális felmelegedéshez köthető.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?