Egyre több a deltás eset, de a helyzet még stabil

teszt
Pozsony |

Szlovákiában újabb 72 személynél erősítették meg a delta variáns jelenlétét – tájékoztatott a Közegészségügyi Hivatal. Ennek ellenére a járványügyi adatok továbbra is stabilnak mondhatók.

Június óta összesen 107 mintában mutatták ki a delta mutációt. Az esetek többségében importált fertőzésről van szó, vagyis a veszélyes variánst külföldön kapták el. A Közegészségügyi Hivatal tájékoztatása szerint a fertőzöttek többsége nem volt beoltva.

Ez a szám az alfa variáns jelenlétéhez képest ugyan elhanyagolhatónak mondható, de a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a delta mutáció a gyors terjedése miatt hamar dominánssá válhat.

Stabil járványhelyzet

Egyelőre azonban stabilnak mondható a járványhelyzet, legalábbis így véli Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) vezetője.

Vladimír Lengvarský

Szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a legfontosabb mutatók az előző héthez képest szinte semmit sem változtak: a heti átlagos esetszám továbbra is 38, a reprodukciós szám pedig 1 és 1,1 között mozog. Enyhe csökkenés figyelhető meg a kórházban kezelt betegeknél, akiknél már megerősítették a vírus jelenlétét. A múlt héten még 57 személyt kellett benntartani a fertőzés miatt, most viszont már csak 49-et.

A stabil helyzet a regionális járványtérképen is meglátszik: továbbra is zöld besorolású marad az összes járás.

tab

Szomszédos országok

Mišík azonban rámutatott, hogy az európai országok többségében már nem ennyire kedvező a helyzet. Ezért sem meglepő, hogy egyre több külföldről hazatérő személynél azonosítják a delta variánst. Az IZA vezetője hozzátette, a brit, a holland és a spanyol példából jól látszik, hogy milyen gyorsan tud berobbanni a járványhelyzet. A felsorolt országokban szinte pár nap alatt sokszorozódott meg a napi esetszám. Az viszont mindenképpen figyelemre méltó, hogy a sok új fertőzött ellenére csak kevesen kerülnek kórházba. Mišík szerint ez egyértelműen az oltásnak köszönhető.

Újabb tüntetés

Az egészségügyi tárca állítja, hogy a delta variáns terjedését csak a szigorú határellenőrzéssel lehet lelassítani. Az ingázók azonban továbbra is felháborítónak tartják a jelenlegi határrezsimet, hiszen csakis a teljesen beoltott személyek utazhatnak szabadon, karanténkötelezettség nélkül. Az ingázók ugyan felmutathatnak egy hét napnál nem régebbi negatív PCR-teszt-eredményt is, de arról egyelőre nem egyezett meg a kormány, hogy ezekből mennyit térít meg a biztosító. Sajtóinformációk alapján úgy tűnik, hogy havi kettőt, tehát elképzelhető, hogy az ingázóknak további két tesztet saját zsebből kell majd megtéríteni. Egy PCR-teszt ára 35 és 70 euró között mozog.

A felháborodott ingázók képviselői már a múlt héten is tüntettek a határrezsim ellen, szerdán pedig újabb demonstrációt szerveztek, amely során több, Csehországba, Magyarországra és Ausztriába vezető határátkelőt is blokkoltak. 

ingázó

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter ezzel kapcsolatban azt mondta: nem ért egyet a tüntetők módszerével, hiszen ez a fajta demonstráció nem vezet eredményre. Elmondása szerint a járványügyi szakértők álláspontja az, hogy a harmadik hullám terjedését csak szigorú határellenőrzéssel lehet lassítani, így a tüntetés jelen helyzetben teljesen értelmetlen. Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter is megerősítette, hogy nem terveznek változtatni a határrezsimen.

(nar, TA3)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?