Bellegszencse természeti kincséért küzdenek

Bellegszencse
Bellegszencse (Podhájska) |

Július végére ígért döntést a környezetvédelmi tárca az önkormányzati tulajdonban lévő termálfurat használatával kapcsolatban. A bellegszencsei termálfürdő kültéri medencéibe és vízi világába, szaunáiba jelenleg is várják a vendégeket, ám az üdülni vágyók egy része visszamondta korábbi foglalását a miatt, mert nem élvezheti a termálvizet.

Szombaton a fürdővendégek, a kisvállalkozók és a létesítmény dolgozói élesen és hangosan tiltakoztak. Nehezményezték, hogy ellehetetlenítik az itthoni üdülési lehetőséget, holott a koronavírus-helyzetben az állam vezetése arra kéri a lakosokat, lehetőleg ne utazzanak külföldre.

Tiltakozók levele

A szombati tiltakozó megmozdulást megelőzően petíciót indítottak a termálfurat ismételt üzembe helyezéséért, melyet hétezren írtak alá. A tiltakozók levélben is megfogalmazták aggodalmaikat, a tömeges elbocsátástól való félelmüket és a Termál Kistérség ellehetetlenítését. A levelet eljuttatták a környezetvédelmi tárcának, a kormány tagjainak és az államfőnek. „Az önkormányzat 1973-tól használja a termálvizet, amely rendkívül jó hatással van az emberi szervezetre. Valóságos csodaként tartják számon a mozgásszervi panaszokkal küzdők és a bőrbetegségben szenvedők. Látogatóinkat megfosztották a gyógyvíz használatától. Ellehetetlenítették a kisvállalkozóinkat, akik a vendégeknek nyújtott szolgáltatásokból tartják el családjaikat és becsülettel adóznak. A kompetens szervek valamennyi előírását, szigorítását hajlandóak vagyunk betartani, ha ismét engedélyezik a termálvíz használatát” – áll a levélben, amelyhez csatolták a petíciót. Bizonyára nem véletlen, hogy a környezetvédelmi minisztérium éppen szombaton tett közzé egy állásfoglalást arról, hogy a helyi termálvíz elemzései során kiderült, a benne lévő radioaktív anyag jóval meghaladja a megengedett határértéket. Az önkormányzat törvényt sértett azzal, hogy a patakba engedte a használt vizet.

Radioaktív forrás

Roman Ivan, Bellegszencse polgármestere a történtek kapcsán azt nyilatkozta a sajtónak, hogy véleménye szerint az önkormányzati kézben lévő termálfürdő szándékos ellehetetlenítéséről van szó.

A tiltakozáson felszólaló kisvállalkozók állítása szerint mindenütt kiengedik a patakba a használt termálvizet, és valamennyi gyógyforrás tartalmaz radioaktív anyagokat. „A rendőrségi vizsgálat során kiderült, a termálvíz elemzését végző szakértő eltitkolta a radioaktív anyagok jelenlétét, holott azok aránya jóval meghaladja a megengedett mértéket” – olvasható a környezetvédelmi tárca állásfoglalásában. Az illetékes minisztérium vizsgálataiból kiderült, hogy a községnek érvényes engedélye csak 1994-ig volt, ráadásul a közeli Liska patakban még egy csőrendszert találtak, amelyből meleg, barnás szennyvíz folyt ki a természetbe. A radioaktivitással kapcsolatos hír megjelenését követően a fürdővendégek egyike úgy reagált, hogy nem érdekli a víz összetétele, számára az a fontos, hogy fájdalomcsillapító és gyógyító a bellegszencsei termálvíz. Egy másik férfivendég a fürdő közösségi oldalán megjegyezte, nagyon becsapottnak érzi magát és többé be nem teszi a lábát a létesítménybe.
 

Kistérségi látnivalók

A bellegszencsei termálvíz összetétele a Holt tengeréhez hasonló. A Termál kistérségi társulás egyik legvonzóbb attrakciójaként tartják számon. A társulás 2019-ben újdonsággal szólította meg a kirándulókat. Turistaigazolvánnyal barangolhatták, vagy kerékpáron fedezhették fel a környék látnivalóit a kijelölt utakon. Nagymánya, Bellegszencse, Füs, Alsóohaj, Újlót, Radava, Komáromcsehi, Fajkürt, Barsbaracska, Pozba, Hull, Valkháza és Kolta tartozik a kistérségi társuláshoz. Ivan Solár, Ohaj polgármestere és a társulás elnöke arrogánsnak tartja a környezetvédelmi minisztérium hozzáállását. A társulás tagjai már idén áprilisban találkoztak, és egyetértettek abban, hogy támogatják a termálfürdőt, annak megmaradását. „Jelenleg is turistautakat jelölünk ki, hogy minél többen találjanak ide a régiónkba, a fürdő jövője mindannyiunkat érint ebben a térségben. Nem tárgyalnak velünk, nem válaszolnak a leveleinkre” – mondta Solár. Kerékpárutak építésére Nyitra megye önkormányzatától a Leader program keretében 22 345 eurót hagytak jóvá a térségnek. Hat projektet támogattak az összegből, így különféle propagációs anyagokat, tájékoztató táblákat készítettek a turisták és a kerékpárosok számára. A legnagyobb, több mint 55 kilométeres egyes számú kerékpárút azoknak való, akik a merészebb távokat kedvelik. A Termál szakaszon útba ejthetik a Bellegszencsén lévő termálfürdőt és megtekinthetik a többi község kulturális, történelmi nevezetességét, megismerkedhetnek a lakosok vendégszeretetével. A Termál Mikrorégióhoz tartozó Barsbaracskára a Kelecsényiek felújított kastélya vonzza a látogatókat. Ajánlott az újlóti, úgynevezett rekreációs szakasz is, amely 22,7 kilométer hosszú, és Radavát, Bellegszencsét, valamint Komáromcsehit érinti, a kirándulók megtekinthetik a Máriacsalád kolostor romjait. Összesen tizenhárom kerékpárutat kínálnak a régióban, ismeretterjesztő és borutakat.

Valamennyi látnivaló és létesítmény közül eddig a termálfürdő bizonyult a legnépszerűbbnek, és a kirándulók elsősorban a gyógyvíz miatt foglaltak maguknak szállást, maradtak több hétig a környéken.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?