Száz év dohány

ferenc pápa tasr

Éppen elfogyott a trafikból a cigaretta, amikor Bandika és Ervin megtudta, hogy Ferenc pápa Szlovákiába látogat. 

Nagyon megörültek, és bár mindketten protestánsok voltak (Ervin evangélikus, Bandika pedig baptista), úgy döntöttek, méltó fogadtatásban részesítik a katolikus egyházfőt. Csapunk egy nagy kerti lakomát, ahová őt is meghívjuk, aztán vagy eljön, vagy nem – csapott a térdére Bandika, és már látta is maga előtt a hatvanliteres kondért, a benne bugyborékoló birkapörkölttel. Ervin óvatosabban tervezett. Éppen a minap hallotta ugyanis, hogy a szentatya szeptemberi szentmiséjére csak azok mehetnek, akik be vannak oltva koronavírus ellen. Isten előtt mindannyian egyenlők vagyunk, de azért az óvatosság sem árt – jegyezte meg a bejelentés kapcsán.

Az Úr haragjától, közismertebb nevén a kiszámíthatatlan időjárástól is tartott, az árvizektől és a tornádótól, továbbá az elvakult emberi elme teljesítményeitől, amely újra és újra képes alulmúlni önmagát.

Száz éve talán könnyebben ment minden – sóhajtott a hambit leghátsó oszlopának támaszkodva.
Bandika leintette, majd kérges lapáttenyerével lesöpörte meztelen felsőtestéről a cigarettahamut, amelyet a kora reggeli szél fújt rá. Mit okoskodik, azt sem tudja, ki volt száz éve a pápa! Ervin jelezte, hogy igenis tudja, főleg mivel XV. Benedek, akiről szó van, a nemrég Európa-bajnokságot nyert olasz focicsapat egyik csatárának névrokona volt: Giacomo della Chiesának hívták. Na de nézzük – kezdte a visszatekintést Bandika. Száz évvel ezelőtt, tehát 1921 júliusában alakult meg a Kínai Kommunista Párt. Ugyanabban a hónapban vált függetlenné Mongólia Kínától. Két héttel később pedig megválasztották Adolf Hitlert a Német Nemzetiszocialista Munkáspárt élére. Jelentéktelen eseményeknek tűnhettek ezek akkor. Így, száz év után viszont már nem is annyira.

Vagy maga mit gondol? Ervin nem gondolt semmit, mégis úgy tett, mintha. Arról kezdett beszélni, hogy előző életében dohánytermesztéssel foglalkozott. Úgy tessék elképzelni, hogy volt a kertünk végében egy hatalmas dohányszárító pajta csapódeszkás szellőztetőkkel. Ott szárították a megtermelt dohányt? – fújta az utolsó slukk füstjét egy pókhálóra Bandika, szintén olyan tekintettel, mintha érdekelné, ami igazából nem is.

Ervin elmagyarázta, hogy a szárítóban csak a nagy levelű, szivarkészítésre szánt leveleket szárították, azok ugyanis a pajtában rugalmasak maradtak, különösen az oldalfűzéssel kifüggesztett példányok, amelyekkel a szivarok burkolását végezték. Csontszárazra száradt dohányból nehéz szivart sodorni – tette hozzá. A napon szárított levelekből vágott dohány készült, cigarettába és pipába való.
Eleredt az eső, aztán mivel Bandika kérdései is elfogytak, az a döntés született, hogy a birkapörkölttel nem várják meg a pápát.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?