Csak speciális esetekben engedélyezik a vakcinák keverését

koronavírus-vakcina

Csak speciális esetekben fogják engedélyezni a két eltérő oltóanyaggal való vakcinázást, illetve a Covid-19 elleni védőoltások keverését.

A TASR hírügynökséget Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője tájékoztatta hétfőn. Hozzátette: a szakértők javasolták ezt az eljárást.

A második oltás akkor különbözhet az elsőtől, ha az első dózis után a beoltott személynél súlyos mellékhatás jelentkezett, és emiatt ellenjavallt másodszor is ugyanazt az oltóanyagot alkalmazni, vagy ha elfogyott az adott vakcina.

Akkor is engedélyezett az oltások kombinálása, ha valaki külföldön oltatta be magát az első adaggal, és az adott vakcina Szlovákiában nincs regisztrálva vagy nem áll rendelkezésre.

Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint a vektorvakcinák és az mRNA vakcinák kombinálására van lehetőség (a sorrend nem fontos, lehet az első vektorvakcina és mRNA vakcina is). A két adag beadása között legalább 28 napnak és legfeljebb 12 hétnek kell eltelnie.

Amennyiben egy oltóközpontban nem a meghatározott szabályokkal összhangban oltanak, az oltóközpont vállalja a teljes felelősséget. Az ellenjavallat kérdésében közvetlenül az oltóközpontban dolgozó orvos is dönthet, fűzte hozzá az egészségügyi tárca.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?