Kerti medencék tisztítása és tisztán tartása

Vasárnap

Az udvari, illetve kerti fürdőmedencék már egyáltalán nem számítanak ritkaságnak. Aki viszont ilyet vesz vagy építtet, egy csomó teendőt is vásárol magának. Nézzük, mire érdemes figyelni a karbantartásnál.

A medence vizének tisztasága három tényezőtől függ. Ezek a megfelelő ph-érték, a megfelelő klórszint és a megfelelő mennyiségű vízforgatás, valamint szűrés. Ez a három dolog csak együtt hatásos, egyik sem működik a másik nélkül.

Hogy ne zöldüljön

A víz vizsgálatát érdemes a pH-érték megállapításával kezdeni. Nem megfelelő pH-szintnél a mérőműszerek a többi vegyszer szintjét rosszul fogják mérni, vagy ki sem mutatják. A medencében levő víz pH-értékének 7,2 és 7,4 között kell lennie. Ügyelnünk kell rá, hogy semmiképp ne haladja meg a 7,6-os értéket. A pH a külső hatások eredményeképp legtöbbször növekszik, ezért egy átlagos kerti medencénél legtöbbször pH-csökkentésre lesz szükség. Kaphatók erre a célra adagoló eszközök, amelyek bizonyos anyagok hozzáadásával a megfelelő szintre hozzák az értéket. A granulátumot önthetjük egyből a levélcsapdába (közismertebb nevén a skimmerbe), de fontos, hogy a szivattyú be legyen kapcsolva. Várjunk tíz percet, míg elkeveredik, és ha beállt a helyes érték, elkezdhetünk foglalkozni a klórral.

A klórszint szabályozására szintén kaphatóak tabletták, 0,6 és 1 milligramm közé kell beállítani. A környezet szintén folyamatosan vonja el a vízből a klórt, ezért ha a beállításnál picit túllépjük, nem kell megijedni, elég várni, mert automatikusan csökken. A klórtabletták lassan oldódnak, egyik percről a másikra nem lehet velük átállítani a klórszintet.

Fontos a forgatás

A harmadik fontos teendő a vízforgatás. Arra kell törekedni, hogy a szivattyú napi háromszor forgass át a medence teljes vízmennyiségét, ha ugyanis ez nem történik meg, a víz könnyen elkezdhet algásodni vagy opálosodni (aminek az eltávolításához újabb vegyszerekre lesz szükség). A medence űrtartalma és a szivattyú teljesítménye alapján kiszámolható, mennyi idő alatt forgatja meg a medencénk teljes tartalmát a szivattyú, így azt is tudhatjuk, napi hány órát kell működnie, hogy a víz át legyen forgatva.

Ha a vízforgatás megfelelően működik, már csak a multifunkciós tablettát kell beszerezni, amellyel az említett értékek szinten tarthatók. Vagy a skimmerbe, vagy a klórúsztató bójába kell behelyezni.

20 Celsius fok nappali hőmérsékletnél elég négynaponta mérni az értékeket, melegebb időben ennél gyakrabban. Ám eső és fokozott használat után is érdemes megmérni.

Ha mégis beopálosodik a víz, állítsuk be a pH-t, és alkalmazzunk klórsokkot, vagyis adagoljuk túl a klórt (amely megöli az algát). A klórt mindig fel kell oldani, vagy figyelni, hogy a medence falával ne érintkezzen a tabletta, sem a granulátum. Ezután kapcsoljuk be a vízforgatót két napra. Ha már nagyon algás a víz, használhatjuk a medenceporszívót.

Ha megfelelően adagolunk, sem bőrérzékenységnek, sem szempirosodásnak nem lenne szabad előfordulnia. Ha tehetjük, fedjük le a medencét használatok között, ha pedig hosszabb időre elutazunk, állítsuk be a klórszintet, és gondoskodjunk a vízforgatásról.

 

Križanovič Melinda

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/28. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?