Cihanouszkaja: az Egyesült Államok közvetítőként léphetne fel az ellenzék és a kormány között

Szvjatlana Cihanouszkaja

Az Egyesült Államok közvetítőként léphetne fel a fehérorosz ellenzék és a kormány közötti egyeztetéseken - közölte Szvjatlana Cihanouszkaja, a fehérorosz ellenzék száműzetésben élő vezetője vasárnap Washingtonban.

Az amerikai főváros Freedom Plaza nevű központi terén a helyi fehérorosz kisebbség képviselőivel tartott találkozóján elmondta, hogy a fehérorosz civiltársadalom támogatását is meg akarja majd vitatni az Egyesült Államok tisztségviselőivel.

Mint mondta, tervez találkozót Joe Biden amerikai elnökkel és Antony Blinken külügyminiszterrel, de egyelőre ezt még nem tudja megerősíteni.

Beszélt arról is, hogy nem kíván ismét indulni a fehérorosz elnökválasztáson, mindemellett nem zárt ki egy későbbi kormányzati szerepvállalást. Hangsúlyozta, hogy akár negyven nap is elegendő lenne új szavazás megszervezésére, hogy "új elnököt válasszanak".

Az ellenzéki vezető szerint minden megállapodás, amelyet a minszki vezetés a vitatott 2020. augusztus 9-i elnökválasztást követően kötött nemcsak Oroszországgal, de más államokkal is, illegitim, és ilyenként felül kell vizsgálni.

A Moszkva és Minszk kapcsolatára kitérve elmondta, hogy Oroszország és Fehéroroszország között a viszonyt fenn kell tartani, bárki is kerüljön a hatalomba, ugyanakkor felszólította a Kremlt, hogy ne avatkozzon be hazája belügyeibe.

Cihanouszkaja Telegram-oldalán korábban közölte, hogy hétfőn "magas szintű" találkozót tervez az amerikai külügyminisztériumban, kedden pedig a Fehér Házban. Akkor hozzátette, hogy egyeztetni fog Samantha Powerrel, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) vezetőjével is.

Fehéroroszországban a tavaly augusztusi elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte meg, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék csalásnak minősítette az eredményt, és Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki jelöltet ismerte el győztesnek. Tömegtüntetések kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Cihanouszkaja és az ellenzék több vezető tagja is külföldön keresett menedéket.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok sem ismeri el Lukasenka választási győzelmét, és büntetőintézkedéseket vezetett be Fehéroroszországgal szemben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?