Mit kezdjünk a vizünkkel? Tévhitek és divatok

Vasárnap

Víz nélkül nincs élet, sem háztartás. Nemcsak a víz jelenlétére és a vízzel való takarékoskodásra érdemes azonban figyelni, hanem a víz minőségére is. Nézzük, milyen lehetőségek közül választhatunk.

Az ivóvíz minőségére már az ókori görögök is figyeltek. Borral kevert vizet ittak, így gondoskodtak a víz fertőtlenítéséről. A középkor és az újkor évszázadaiban sok helyen gondot jelentett a kutak fertőzöttsége, ezért az alacsony alkoholtartalmú italok fogyasztása szinte általános volt. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne ittak volna vizet az akkoriak, épp ellenkezőleg: bizonyos tiszta források vizeinek gyógyhatást is tulajdonítottak. Vagyis foglalkoztak a víz minőségével, talán többet is, mint mi, hiszen rá voltak kényszerülve.

A modern embernek szerencsére több lehetősége van, ha úgy dönt, tenni akar valamit azért, hogy ő és családja tisztább és egészségesebb vizet igyon. Nem biztos azonban, hogy ha első látásra valami hasznosnak tűnik, hosszú távon is az.

Kútvizek vizsgálata

Ha valaki kútvizet fogyaszt, és szeretne pontos képet kapni vize minőségéről, érdemes a vizet bevizsgáltatnia. Szlovákiában a helyi vízművek mellett számos magáncég foglalkozik vízvizsgálattal. Mindegyik külön árlistával rendelkezik annak alapján, mi mindenre terjed ki a vizsgálat. A legtöbben arra kíváncsiak, ihatják-e naponta az adott kút vizét, egy ilyen vizsgálat nagyjából 100 euróba kerül. Akinek a kútja olyan területen van, ahol intenzív mezőgazdasági termelés folyik, érdemes megnézetnie, vannak-e a vizében gyomirtók vagy rovarölő szerek származékai.

A víz világnapja alkalmából szintén évente hirdetnek ingyenes vízvizsgálatot, erről azonban tudni kell, hogy csak bizonyos paramétereket érint, és nem hivatott megállapítani, hogy az adott minta használható-e ivóvízként, vagy sem.

Otthoni vízszűrők

Nagyon divatosak az otthoni vízszűrők, amelyeket a gyártók azzal reklámoznak, hogy kiszűrik a csapvízből a nehézfémeket és az egyéb káros anyagokat. A leggyakoribbak az aktív szenes és ozmózisos vízszűrők és -tisztítók. Tény, hogy lágyítják a vizet, vagyis ahol lágy vízre van szükség, hasznosak lehetnek. Ezek a berendezések azonban rendszeres karbantartást és fertőtlenítést igényelnek, ellenkező esetben nem víztisztítón, hanem baktériumtelepen engedjük át (az egyébként fogyasztásra teljesen alkalmas) csapvizünket, vagyis nem javítjuk, hanem rontjuk a minőségét.

Ásványvíz palackból

Sokan bolti ásványvízzel váltják ki a csapvizet. Itt arra érdemes figyelni, hogy ne ugyanazt az ásványvizet igyuk folyamatosan, hiszen ezek ásványianyag-tartalma eltér. Figyelni kellene a tárolásra is, a nyári kánikulában a napsütötte erkélyen tárolt műanyag palack ugyanis felmelegszik, és ez a tartalmának a minőségét is rontja. Nem utolsó szempont az sem, hogy a flakon kiürülésével hulladék keletkezik. Ha kiszámoljuk, évente mennyi pénzt költünk ásványvízre, talán arra jutunk, hogy hosszú távon jobban járunk, ha megvizsgáltatjuk a kútvíz minőségét.

Divat lett a csapvíz

Egyre többen mondják, hogy „csapvízpárti vagyok”, vagyis megbíznak a vízművek szakértőiben, akik rendszeresen vizsgálják a lakossági ivóvíz összetevőit és minőségét, gondoskodva ezzel arról, hogy olyan víz folyjon a csapból, ami megfelel minden kritériumnak, és nem káros az egészségre. A csapvíz tehát nem szorul további minőségi javításra. Aki klórszagot érez benne, és azt zavarónak találja, engedje ki a nap elején nagyobb edénybe a vizet, a klór ugyanis fokozatosan távozik belőle. Aki még többet szeretne tenni, át is forralhatja a csapvizet, ezzel sem csinál rosszat. Ivás előtt azért érdemes megvárni, míg kihűl.

A víztisztítás témájában tehát érdemes minél több forrásból tájékozódnunk.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/28. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?