Már kétféle petíció van a vágsellyei szemétfeldolgozóhoz

Vágsellye
Vágsellye |

A legutóbbi önkormányzati ülésen kiderült, kétféle petíció létezik, az egyikben az aktivisták ellenzik a vágsellyei szemétfeldolgozó megépítését, a másik petíció aláírói támogatják a cirkurális gazdasági feldolgozót (Centrum cirkulárnej ekonomiky - CCE).

Megszólaló támogatók

Az önkormányzati vita utolsó programpontjaként Peter Hlavatý képviselő terjesztette be azt a programpontot, amelyben megvitatták a CCE beruházást a testület tagjai és a városatya arra vonatkozó javaslatát, hogy utasítsák el a vállalkozói elképzelést.

A szemétfeldolgozó megépítése ellen csak két képviselő szavazott, kilencen támogatták a vállalkozói elképzelést, öten tartózkodtak és hárman nem szavaztak. Marián Krištof képviselő, a szemétfeldolgozót támogató petíciós bizottság tagja hangsúlyozta, a CCE mutatkozik jelenleg a legjobb megoldásnak a térség számára, mivel energiát és hőt nyernek a szemét feldolgozásával. A beruházást támogatók úgy vélik, hamarosan valamennyi szemétgyűjtőhely megtelik és bezár a környéken. Vágsellye térségéből a kommunális hulladék hatvan százalékát már most kénytelenek Nyitra közelébe szállítani. „Nem látok okot rá, hogy a testület ne értsen egyet a beruházással, az ewia társaság több mint kétszáz új munkahelyet hoz a térségbe, különféle előnyöket, fejlesztéseket ígér. Európában mintegy ötszáz ilyen feldolgozó működik” – mondta Krištof. Jozef Belický, Vágsellye polgármestere megjegyezte, előbb utóbb fel kell számolni a Hetmény városrészben lévő szemétlerakatot, ahol még az a szemét van, amit a nagymamája dobott ki. „Egy napon valamennyi szemétlerakatot szétszedik és elégetik. Jártam Bécsben a szemétfeldolgozóban, ismerem más országok szemétégetőinek a történetét. Még nem találtak hatékonyabb megoldást erre a problémára, de mihelyst lesz ilyen, beszélhetünk róla” – hangsúlyozta Belický.

Végtelen történet

Öt korszerű cirkuláris, azaz körforgó gazdasági központ építését tervezik az országban a régió ipari és háztartási hulladékának a feldolgozására. Az elsőt Vágsellye kataszterében építenék meg, mintegy öthektáros ipari területen.

Megkeresett bennünket a szemétfeldolgozó ellen tiltakozók közül néhány aktivista, akiknek az álláspontját már összefoglaltuk. Michal Toma, a petíciós bizottság tagja arról tájékozatott, hogy a lakosok nemrég a kertmoziban élő láncot alkotva tiltakoztak a feldolgozó ellen. Nehezményezik, hogy a tervezett szemétfeldolgozó kapacitása meghaladja a vágsellyei régióban keletkező szemét mennyiségét. Aggódnak továbbá amiatt, hogy a Duslo vegyi gyárban már létező veszélyes hulladékok-feldolgozó központ közelében egy újabb létesítmény üzembe helyezésével még több toxikus anyag jutna a levegőbe, és a szemétszállító teherautók miatt még elviselhetetlenebbé válna a közlekedés a városban. A fórumon még elhangozhatott, hogy valamelyest elviselhetőbb lesz a helyzet, ha megépül a kerülőút, de azóta kiderült, hogy az útkezelőség nem kapta meg a kért támogatást és csak egy év múlva pályázhat ismét a várost elkerülő útszakasz megépítésére. Vágtornócon a testület úgy döntött, szeptember 4-én népszavazást tart a szemétfeldolgozóról.

A beruházó nézőpontja

Újabb tájékoztató anyagokat kaptunk az ewia társaságtól is, a beruházó hangsúlyozta, rendkívül fontos számukra, hogy a lakosok minél jobban átlássák a szemétfeldolgozás folyamatát és környezetbarát mivoltát.

Az osztályozott és osztályozatlan hulladék feldolgozására szakosodott vágsellyei központ kapcsán Marián Christenko vezérigazgató a vágsellyei találkozón hangsúlyozta, hogy a jelenlegi szemétlerakatokon csak tárolják, de nem dolgozzák fel a hulladékot, miközben ellenőrizetlenül távozik a metángáz és másfajta gázok a levegőbe, a szennyeződés beszivárog a talajba, károsítja az életkörnyezetet. Ezt a tényt Alena Popovičová, az ARPenviro társaság munkatársa is megerősítette egy hulladékgazdálkodásról szóló interjúban. Tapasztalt szakemberről van szó az emissziós vizsgálatokkal kapcsolatban, aki hangsúlyozta, hogy a szemétfeldolgozók esetében még szigorúbb kritériumoknak kell megfelelniük az üzemeltetőknek. A mérőszondákat közvetlenül a szemétégetők kéményébe telepítik. A nehézfém, vagy a dioxín kibocsátást négyhavonta, vagy félévente ellenőrzik. Más vállalatok esetében hatévente végeznek méréseket. Emellett folyamatos monitorozás zajlik a feldolgozókban, és az eredményeket a beruházó honlapján megtalálhatják az érdeklődők. A mérési eredményeket az üzemeltető eljuttatja a Nemzeti Emissziós Inventarizációs Rendszerbe (NEIS). A kommunális hulladék energetikai újrahasznosítására szakosodott létesítményekben (Zariadenia na energetické využívanie odpadu - ZEVO) kétféle módon támogatják a reciklációt. A hulladékosztályozás abban az esetben működik jól, ha van lehetőség megszabadulni az osztályozatlan részektől.

Az a hulladék, amit érdemes osztályozni, újrafeldolgozásra kerül, a maradék elektromos energiává, hővé válik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?