Pellegrini távozásra szólította fel az Állami Tartalékalap igazgatóját és Matovičot is

Peter Pellegrini
Pozsony |

Peter Pellegrini volt kormányfő és a parlamenten kívüli Hlas párt elnöke távozásra szólította fel Ján Rudolfot, az Állami Tartalékalap (SŠHR) igazgatóját arra reagálva, hogy az intézmény egy nagyszombati cégtől vásárolt antigénteszteket.

Pellegrini a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) megállapítására hivatkozik, mely szerint a SŠHR a tesztek vásárlásakor megsértette az átláthatóság és az egyenlő bánásmód elvét. Ha Rudolf nem mond le önként, a kormánynak kellene őt menesztenie, véli az ellenzéki politikus. Egyben lemondásra szólította fel Igor Matovič (OĽaNO) volt kormányfőt és pénzügyminisztert is. A párt várhatóan az ÚVO-hoz és az Állami Számvevőszékhez (NKÚ) fordul, hogy vizsgálják meg az összes tesztbeszerzést, illetve a mobil mintavételi helyek létesítésének körülményeit is.

Pellegrini hozzátette: Rudolfnak el kellene ismernie, hogy hibázott, és esetlegesen vallania kellene arról is, kinek az utasítására vagy ösztönzésére cselekedett. Emlékeztetett, hogy a jelenlegi kormány átláthatóságot és a közpénzek hatékony kezelését ígérte. Ha az SŠHR igazgatója nem mond le önként, Pellegrini szerint a kormánynak kell lépnie. Úgy véli, Eduard Heger (OĽaNO) kormányfőnek be kellene bizonyítania, hogy komolyan gondolta az ígéreteit.

Pellegrini szerint Matovičnak is vállalnia kellene a felelősséget, és teljesen el kellene tűnnie a közéletből. Hozzátette: a volt kormányfő arra kényszerítette az embereket, hogy teszteltessék le magukat az Eurolab Lambda nagyszombati cégtől vásárolt antigén tesztekkel csak azért, hogy azok elfogyjanak, és az állam újabb üzleti megbízásokat „passzolhasson át” az említett vállalatnak. Az ellenzéki politikus szerint Matovič mindenkit átvert.

Pellegrini reagált arra is, hogy a Szlovák Alkotmánybíróság a közelmúltban úgy döntött: a választási ciklus lerövidítéséről szóló népszavazás keretében feltenni kívánt kérdés nincs összhangban az alkotmánnyal. Kifogásolta, hogy a koalíció egyes képviselői a házszabállyal összhangban csak fél év múlva tűznék napirendre az ezzel összefüggő alkotmánymódosítást. Pellegrini szerint lenne rá mód, hogy még a júliusi ülésen megtárgyalják a szóban forgó javaslatot. Hozzátette: ha más nem teszi meg, a Hlas fogja előterjeszteni azt. Pellegrini kíváncsi lesz a koalíciós képviselők reakciójára.

A volt kormányfő üdvözli az alkotmánybíróság másik döntését, mellyel felfüggesztette a Szlovák Közegészségügyi Hivatal határrezsimről szóló rendeletét. Pellegrini szerint csak az egészséges állampolgárokat szabadna beengedni az országba. Elutasítja az állampolgárok felosztását beoltottakra és be nem oltottakra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?