Alkohol és energiaital: veszélyes páros

energiaital

Az alkohol és energiaital vegyítése trendi dolog lett manapság, de nem várt kockázattal is járhat egy új tanulmány szerint.

„A keverék jobban stimulálja az azt fogyasztókat, hamarabb lesz jókedvük, mintha csak alkoholt ittak volna. Azonban nem olyan hatással van az indulatokra és a gátlásokra, mint csak az alkohol” – mondta a kutatás vezetője, Cecile Marczinski. Az energiaitalokban lévő extra koffein fokozza a hatást. Egyes kutatások veszélyesnek találják, hogy alkoholos italokhoz plusz koffeint adnak, és még külön kiemelten is reklámozzák ezeket az italokat. Ezért figyelmeztetést adtak ki, hogy miért nem jó, ha koffeinnel dúsítják az egyes alkoholos termékeket. Ennek hatására néhány ilyen termék lekerült a boltok polcairól, más gyártók pedig beleegyeztek, hogy leállítják a gyártását ezeknek a termékeknek. Az energiaitalok a magas koffeintartalom mellett más növényi alapú serkentőket, cukrot és gyógynövénykivonatot is tartalmaznak.

A tanulmány során 56 egyetemista/főiskolás diákot (átlagéletkor 24) vontak be, 4 csoportra osztva őket. Az egyik csoport az alkohol és energiaital keverékét itta, mások csak alkoholt, a harmadik csoport csak energiaitalt, a negyedik pedig placebót kapott. Az élénkítő hatás eltérő volt az egyes italok esetében. A keverék kétszer nagyobb mértékben hatott az azt fogyasztókra, mint a natúr alkoholos ital.

„A tanulmány eredményei megfelelően tükrözik az orvosok által évek alatt begyűjtött gyakorlati tapasztalatokat” – állítja dr. Steven Lipshultz, aki nemrég jelentette be kutatásának eredményeit, ami az energiaitalok veszélyeivel foglalkozik. Egy rejtett vagy addig nem diagnosztizált szívelégtelenségben szenvedő tini esetében könnyen komoly gondot okozhat a keverék. Hogy miért növeli az energiaital az alkohol egyes hatásait, a következőket mondta Lipshultz: „Normális esetben, ha sok alkoholt iszik valaki, arra a szervezet álmossággal és fáradtsággal reagál, ami egyfajta védekezés is. Azonban az energiaital nem engedi, hogy elálmosodjon az ember, hanem pörög tovább, és ez nagyobb fokú stressznek teszi ki a szervezetet, ami nem egészséges.” Határozottan ellenzi a két ital keverését, és nem tartja jó dolognak, hogy a fiatalok így rongálják önmagukat.

(kamaszpanasz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?