Szlovákiában is jöhet a vakcinakoktél

oltás
Pozsony |

A héten várhatóan már azok is kérhetik a Pfizer és a BioNTech vakcináját, akik az első dózisnál még AstraZenecát kaptak.

Az Oxfordi Egyetemen már hónapok óta zajlanak kutatások arról, hogy az Pfizer és az AstraZeneca oltóanyaga kombinálható-e egymással, és az eddigi eredmények rendkívül biztatók. Matthew Snape, a kutatás vezető professzora a BBC-nek elmondta, bármilyen sorrendben is adják be a két különböző vakcinát, erősebb immunreakciót vált ki a beoltottaknál, mint két dózis csak az AstraZenecából. Snape megjegyezte, a legideálisabb az, ha első adagként az AstraZenecát adják, és utána következik a Pfizer, de a fordított sorrenddel kapcsolatban is jó eredményeket mértek. A kutatók egyelőre négyhetes időintervallummal kísérleteztek, de már azt is vizsgálják, hogy mi történik, ha a két dózis között 12 hét telik el (vagyis annyi, amennyit korábban az AstraZeneca két dózisa közt javasoltak a szakértők).

A különféle oltások kombinációja több nyugat-európai országban (például Spanyolországban vagy Németországban) már bevett szokásnak számít, de a szlovák egészségügyi minisztérium idáig nem engedélyezte a készítmények keverését. Most azonban úgy tűnik, hogy Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter kötélnek állt – erről számolt be közösségi oldalán Vladimíra Marcinková, a Za ľudí parlamenti képviselője. Elmondása szerint a vakcinák kombinációja sokak számára egészségügyi okok miatt is szükséges.

„Felkeresett egy hölgy, aki az első dózist az AstraZeneca vakcinájából kapta. Amíg eltelt tíz hét a következő adag beadásáig, kiderült, hogy terhes, így az orvosa nem javasolta az AstraZenecát. Azt ajánlotta, hogy helyette inkább Pfizert kérjen, ahogy ezt külföldön is csinálják. Nálunk viszont ezt nem engedélyezte a minisztérium. Tudom, hogy nem ez az egyetlen ilyen eset. Sokan szerettek volna második dózisra más vakcinát, mint az Astra, de sajnos eddig ezt nem lehetett”

– írta Marcinková, aki a helyzet megoldása érdekében tárgyalóasztalhoz ült az egészségügyi miniszterrel. A képviselőnő az egyeztetés után jó hírekkel szolgált, állítja, hogy a tárcavezető már dolgozik az ügyön.

 

A vakcinák kombinációjáról pár nappal ezelőtt magát Lengvarskýt is megkérdezték. Elmondta, egyelőre azt kell megoldani, hogy az oltási igazolványokban is fel lehessen tüntetni a különböző dózisokat. Konkrét időpontot a miniszter nem árult el, úgy fogalmazott, mindössze napok kérdése lehet a dolog.

Marcinková szerint legkésőbb ezen a héten már lehet kérvényezni a második dózis megváltoztatását a korona.gov.sk honlapon.

„Szeretném megköszönni a miniszter úr hozzáállását és nyitottságát. Látom, hogy politikai szempontból nincs könnyű helyzetben, éppen ezért is becsülöm, hogy a hivatali ideje megkezdése óta hallgat a szakértőkre, és azonnal reagál a gyakorlati problémákra”

– vélekedett a képviselőnő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?