Heger: A pandémia már csaknem 8 milliárd eurónkba került

Eduard Heger
Pozsony |

Az állam csaknem 8 milliárd eurót költött el eddig a járványellenes küzdelemre. „A mi viszonyainkhoz képest ez szédítő összeg” – jelentette ki pénteken Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a kormány első száz napját értékelő beszédében. Hozzátette: ezeknek a kiadásoknak köszönhetően sikerült megakadályozni a tömeges elbocsátásokat, az egészségügy összeomlását és sok személyes tragédiát. Sikerült megteremteni a tömeges oltás feltételeit is.

„Ha teljes képet próbálok alkotni a közös harcunkról, egy olyan Szlovákiát látok, amelyet nem kényszerített térdre a világjárvány, hanem tovább küzd” – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: sokkal jobban sikerült megbirkózni a válsággal, mint 2009-ben. Úgy véli, annak köszönhetően, hogy a kormány időben lépett 2020 áprilisában, az uniós átlagnál jelentősen kisebb mértékben csökkent a gazdasági teljesítményünk.

Heger a világjárvány minden áldozatát sajnálja. Ezzel kapcsolatban kiemelte: az egyedül hatásos fegyver a vírus ellen a védőoltás, amely amellett, hogy életet ment és enyhíti a betegség lefolyását, a társadalmat is megvédi a gazdasági összeomlástól. „Ha sikerül beoltanunk a lakosok többségét, és így jelentősen meggyengíteni a pandémia harmadik hullámát, a gazdaság már idén visszakerülhet a válság előtti szintre” – mondta.

Az elmúlt száz napot értékelve a miniszterelnök az újjáépítési tervet emelte ki, melyet az Európai Bizottság (EB) is kitűnőnek tart. A terv teljesülése esetén Heger szerint az egyszerű emberek jobb egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz, tömegközlekedéshez, egészségesebb életkörnyezethez és minőségi lakhatáshoz juthatnak majd hozzá. „A sok évnyi tétlenség után nem lesz könnyű ezeket az elképzeléseket valóra váltani” – figyelmeztetett Heger, aki nem zárta ki a népszerűtlen lépéseket sem.

„Ha nem adjuk fel, a küzdelmünk meghozza a gyümölcsét. Színvonalas iskolák, képzett fiatalok a munkaerőpiacon, jobban fizetett munka, megfelelő számú egészségügyi alkalmazott, jól felszerelt kórházak és elégedettebb páciensek – ez várhat ránk a jövőben. De elsősorban a szolgáló állam, amely segíti, nem pedig üldözi az állampolgárait” – fűzte hozzá a miniszterelnök.

Heger szerint a tavalyi választások után megkezdődött az egyik legfontosabb küzdelem a bársonyos forradalom óta, amely a mai napig sem zárult le. „Ez a korrupciós hidra ellen vívott küzdelem. Korábban kötegekben csomagolták a kenőpénzt alufóliába vagy pezsgős dobozokba. Felháborító és igazságtalan volt, ahogy a kiválasztottak gátlástalanul növelték a vagyonukat az egyszerű emberek kárára. Ennek véget kell vetni, vissza kell állítani a rendet” – figyelmeztetett a kormányfő, hangsúlyozva: teret kell adni a tisztességes rendőrnyomozóknak, ügyészeknek és bíróknak, hogy végre megtörténjen a régóta várt felelősségre vonás és igazságszolgáltatás.  

„Az, amit ma az ellenzék a rendőrségen belüli háborúnak nevez, valójában tisztogatás. A kormányom támogatja a rendőrség megtisztítását” – hangsúlyozta Heger. Megjegyezte, hogy a világjárvány nélkül többet is elérhettek volna, és a koalíción belül is kevesebb lett volna a konfliktus.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?