Biden: augusztus 31-én véget ér az Egyesült Államok katonai szerepvállalása Afganisztánban

Joe Biden

Augusztus 31-én lezárul az Egyesült Államok katonai szerepvállalása Afganisztánban – jelentette be csütörtökön Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban.

Kijelentette, hogy véget vetnek az Egyesült Államok leghosszabb háborújának.

Mint mondta, egyedül az afgán nép joga és kötelessége dönteni saját sorsáról és arról, miként irányítsák országukat a jövőben. „Nem nemzetépítés céljával mentünk Afganisztánba” – fogalmazott az amerikai elnök.

Hangsúlyozta, hogy az afgán vezetőknek tárgyalóasztalhoz kell ülniük, a térség államainak pedig fokozniuk kell erőfeszítéseiket egy politikai rendezés érdekében.

Közölte azt is, hogy az Egyesült Államokat segítő afgán tolmácsok ezreit áttelepítik más országokba.

Biden beszélt arról is, hogy még júliusban megkezdik a különleges bevándorlási vízumokkal rendelkező afgán állampolgárok légi járatokkal történő evakuálását az Egyesült Államokba.

John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön arról számolt be, hogy a radikális iszlamista tálibok körzetközpontok tucatjait rohanták le és a tartományi központpontokat fenyegetik.

Az amerikai középső parancsnokság (Centcom) kedden közölte, hogy több mint 90 százalékban végrehajtották az amerikai csapatkivonást Afganisztánból.

Megfigyelők attól tartanak, hogy a nemzetközi erők kivonása nyomán a szélsőséges iszlamista tálibok kerülnek ismét hatalomra. A radikálisok az ország több pontján is előrenyomulnak.

Az Egyesült Államok mindössze 650 katonát hagy Afganisztánban a kabuli nagykövetsége védelmére.

Austin Scott Miller, az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka utolsó helyi sajtótájékoztatóján, kedden sötét képet festett a biztonsági helyzetről. Miller szerint a jelenlegi trendek folytatódása polgárháborúhoz vezethet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?