Csehországban a nők elhagyhatják nevükből az „-ová” végződést

írás

Csehországban a nők elhagyhatják nevükből az „-ová” végződést, így a jövőben választhatnak, hogy családnevük nőnemű, vagy hímnemű végződését tüntetik fel a hivatalos iratokban.

Az erről szóló törvényt csütörtökön írta alá Miloš Zeman cseh elnök. A törvényjavaslatot korábban a cseh törvényhozás mindkét háza túlnyomó többséggel jóváhagyta.

Korábban a szláv nyelvű országokban bevett gyakorlat szerint a cseh nőknek férjük családnevének felvételekor hozzá kellett tenniük az „-ová” toldalékot. Például, ha egy nő férjét Nováknak hívják, akkor a felesége és a lányai neve automatikusan Novákovára módosul. Viszont az utóbbi években mindez egyre nagyobb ellenállásba ütközött. Helena Válková igazságügyi miniszter, a mostani szabályozás kezdeményezője például a nemek közötti egyenlőtlenségnek minősítette a gyakorlatot.

Mindemellett az „-ová” végződés nem fog egyhamar eltűnni a cseh szóhasználatból, nem utolsósorban azért, mert sok nő ragaszkodik hozzá. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?