Olaszországban bíróságon követelnek kártérítést a Covid-19 áldozatainak rokonai

koronavírus Olaszország

Jelképes százmillió euró kártérítést követelnek az olasz kormánytól és az egészségügyi hatóságoktól a Lombardia tartományban az új koronavírus-járvány terjedése kezdetén meghalt betegek családtagjai a római bíróságon csütörtökön kezdődött perben.

A halottaiknak igazságot követelő rokonok a bíróság épülete előtt úgy nyilatkoztak, az igazságszolgáltatástól várnak választ a politikától megválaszolatlan kérdésekre.

„Tudni akarjuk, meg lehetett volna menteni a szeretteinket” – mondta egy férfi a sajtónak.

A 2020 februárjában Covid-19-ben elhunyt ötszáz beteg családjai indítottak csoportos kártérítési keresetet a kormány, az egészségügyi minisztérium és Lombardia tartomány ellen.

A per az észak-olaszországi tartomány egyik gócpontjában, Alzano Lombardo és Nembro város közötti térségében meghalt idősek halálának körülményeit kívánja tisztázni: kórházban vagy idősotthonban elhunyt betegekről volt szó a pandémia első heteiben, amikor még nem volt közismert a járvány terjedése.

Az elsőnek tartott Covid-19 beteget tavaly február 20-án azonosították a lombardiai Codognóban, ami az új koronavírus-járvány hivatalos kezdeti dátumának számított. A kártérítést követelők szerint azonban a betegség már korábban jelen volt a térségben. Az ügyvédeik által benyújtott több mint kétezer oldalas vádirat szerint a kisvárosok kórházai már januárban tele voltak tüdőgyulladásos idős beteggel.

Mindennek ellenére Alzano Lombardo és Nembro idősotthonai és kórházait csak február 23-án zárták le, majd a pánik elkerülésére hivatkozva egy nap után újranyitották. A teljes zárlatot csak március közepén rendelték el.

A halottanként 200 ezer euró kártérítést követelő családtagok úgy látják, hogy az akkori, Giuseppe Conte vezette kormány és a Roberto Speranza vezette egészségügyi tárca alulbecsülte a veszélyt, és nem cselekedett a lakosság védelmében.

A volt miniszterelnököt, a volt és jelenlegi egészségügyi minisztert, valamint Lombardia tartományi vezetőit Bergamo ügyészsége is meghallgatta már a vizsgálat keretében, amely szintén arra keres választ, hogy a hatóságok időben léptették-e életbe a járvány miatti válságintézkedéseket.

Lombardia régióban, és kiemelten Bergamo térségében volt a legmagasabb a halottak lakossághoz mért aránya a járvány első hullámában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?