Kezdődik a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál

dddd

A filmes világ egyik legjelentősebb idei eseményének ígérkezik a szigorú óvintézkedések mellett ma kezdődő 74. cannes-i filmfesztivál, amelynek hivatalos programjában négy magyar alkotást is bemutatnak.

A pandémia miatt tavaly elmaradt, idén pedig két hónappal elhalasztott seregszemle az első olyan nemzetközi kulturális esemény, amelyet hagyományos módon, az alkotók és a szakmai közönség részvételével rendeznek meg. Franciaországban június 30-án minden járványügyi korlátozást feloldottak, a mozik telt házzal működhetnek, de a fesztivál területére csak oltási igazolás vagy negatív teszt felmutatásával lehet belépni, és a maszkviselés is kötelező.

„A járványt még nem győztük le, az óvatosság érvényben marad. A vörös szőnyegen általában megöleljük egymást, idén viszont nem lesz ölelgetés. De ugyanolyan meleg szívvel fogadunk mindenkit” – mondta Thierry Frémaux fesztiváligazgató egy interjúban.

A benevezett több mint kétezer film közül nyolcvan kapott meghívást a hivatalos programba, köztük négy magyar alkotás. Enyedi Ildikó A feleségem története című új játékfilmje az Arany Pálmáért versenyezhet, míg Rudolf Olivér FONICA M-120 című diplomafilmjét a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába válogatták be. Mundruczó Kornél Evolúcióját a Cannes-i bemutató elnevezésű új programban vetítik, itt a fesztiválra rendszeresen visszatérő, már elismert alkotók innovatív munkáinak adnak helyet. A restaurált filmklasszikusok Cannes Classics programjába ezúttal Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című filmje kapott meghívást.

Enyedi Ildikó filmje mellett 23 alkotás versenyezhet a fődíjért, köztük a korábban már Arany Pálmát elnyerő Apicsatpong Viraszethakul thaiföldi rendező angolul forgatott, Memoria című alkotása Tilda Swintonnal és Jeanne Balibarral a főszerepben, valamint olyan ismert rendezők filmjei, mint a francia Jacques Audiard párizsi vietnámi közösségben játszódó, Les Olympiades című drámája, vagy az Oscar-díjas Spotlightot jegyző amerikai Tom McCarthynak Marseille-ben forgatott filmje (Stillwater) Matt Damonnal a főszerepben. Versenyben lesz Sean Penn (Flag day), Wes Anderson (The French Dispatch), Paul Verhoeven (Benedetta) és a francia Leos Carax (Annette) legújabb filmje is, Marion Cotillard-ral és Adam Driverrel. Ez utóbbi a fesztivál ma esti nyitófilmje. 

A szervezők azt remélik, hogy a tavaly feltételes szabadságvesztésre ítélt Kirill Szerebrennyikov orosz rendező a továbbra is érvényben lévő külföldre utazási tilalom ellenére részt vehet új filmje (Petrov's flu) cannes-i premierjén. Mindenekelőtt azonban Catherine Deneuve visszatérését emelik ki alig másfél évvel ezelőtti érkatasztrófája után, amelyet Emmanuelle Bercot színésznő-rendező De son vivant című filmjének forgatásán szenvedett el. A haldokló fiát ápoló anya történetét versenyen kívül mutatják be.

Életművének elismeréséül két filmes, Marco Bellocchio olasz rendező és Jodie Foster amerikai színésznő kap Arany Pálma díjat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?