Rekordmértékben csökken az ózonréteg az Észak-sark fölött

Bremerhaven/Karlsruhe |

<p>A rendkívüli hideg miatt tömeges ózonveszteséget észleltek az Északi-sark fölött a szakemberek.</p>

Az Északi-sark úgy tűnik rekordmértékű ózonveszteséget szenved idén - mutatnak rá a szakemberek a sarki és tengeri kutatásokra szakosodott potsdami Alfred Wegener Intézet (AWI) által koordinált, 30 mérőállomásból álló nemzetközi hálózat adatai alapján.
"Méréseink azt mutatják, hogy az Északi-sark fölött jelenlévő ózonnak mintegy fele az elmúlt hetekben megsemmisült" - közölte Markus Rex, az AWI kutatója. "Mivel még mindig fennállnak azok a feltételek, amelyek előidézték az ózonréteg rendkívül gyors pusztulását, azzal számolunk, hogy még tovább csökken az ózonréteg az Észak-sark fölött - tette hozzá.
Az észlelt változások nemcsak a ritkán lakott Északi-sarkra, hanem az azon túli területekre is hatással lesznek. Az ózonveszteségnek az Északi-sark fölött kitett légtömegek a későbbiekben Dél felé mozognak majd. Mivel az ózonréteg védi a Földet a Nap káros ultraibolya sugárzásával szemben, a vékonyabb réteg miatt magasabb UV-sugárzás várható majd.
"Különleges figyelmet kell fordítani a megfelelő UV-sugárzással szembeni védelemnek idén tavasszal" - tanácsolta Rex.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?