Csallóköz–Szigetköz, együtt egymásért

Koller Ingrid, Németh Tamás és Somogyi Gábor

A Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség és a győri Arrabona EGTC a napokban Dunaszerdahelyen, a Thermalparkban tartotta közös projektzáró rendezvényét egy Cultractive nap keretében.

Tavaly augusztusban indult a Cultacross M+, és idén július végével zárul. A tizenkét hónapos munka eredményéről Somogyi Gábor, a Csallóközi Területi Idegenforgalmi Szövetség elnöke és Németh Tamás, valamint Herke Zoltán, az Arrabona ETT (Európai Területi Társulás, angol rövidítése EGTC – European Grouping for Territorial Cooperation) igazgatója, illetve fejlesztési vezetője számolt be. „Meghatároztuk azt az irányvonalat, amerre az északcsallóközi régióban szeretnénk fejleszteni az idegenforgalmat. A hangsúly nem feltétlenül a minél több új vendég idecsábításán van, hanem a lehetőségek tárházának a kiszélesítésén. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy az évente idelátogató több mint másfél millió vendég tartózkodási ideje emelkedjen az eddigi átlag 2,6 nap fölé. Erre szolgál a fakultatív programok kínálatának a gazdagítása. Ezen a téren próbálunk együttműködni a határ túloldalával, hogy a vendég, aki nálunk száll meg, látogasson el például Győrbe is, és ez fordítva is érvényes legyen” – mondta Somogyi Gábor. Kiemelten fontos ez az elmúlt közel másfél év tapasztalatának tükrében, hiszen valószínűleg az idegenforgalmi szektor szenvedte el a legnagyobb veszteségeket a világjárvány következtében.

Herke Zoltán, az Arrabona EGTC fejlesztési vezetője röviden ismertette az elmúlt közel egy év történését a Csallóköz és a Szigetköz közös turisztikai projektjéről. Megalakult a cultractive.eu weboldal, amely részletes tájékoztatást ad a Csallóköz és a Szigetköz kulturális és természeti látnivalóiról. Az oldal háromnyelvűen, magyarul, szlovákul és angolul is működik. 10-10 tematikus túraútvonalat kínál a Csallóközben és a Szigetközben egyaránt. Kerékpáros és vízi útvonalak, illetve egyedi (történelmi, kulturális, népművészeti) tématerületek közül válogathatnak az érdeklődők. Ízelítőül csak néhány a bőséges kínálatból: a BorCamino, amelyen a Pannonhalmi borvidéket fedezhetjük fel, vagy a Termáltúra Komáromtól Dunaszerdahelyig, vagy akár a Duna menti ligeterdőket felfedező gyalogtúra. A közös projekt részeként elkészült két promóciós film is, amelyek bemutatják mindkét régió természeti és kulturális értékeit. Az egyik az aktív turizmuson keresztül, kerékpár- és csónaktúrák segítségével, a másik pedig a városok adta lehetőségekre összpontosít. „Többen is betérnek irodánkba, amely a Fő utcán, pontosan a Városházával szemben van. Egyrészt információs anyagért, érdekes módon hiába mondjuk, hirdetjük, hogy minden tájékoztatásunk letölthető, azért a látogatók java része a kézzel fogható információs anyagokat részesíti előnyben, mint amilyenek a térképek, a prospektusok és a nyomtatott szórólapok. Tavaly nyáron, amikor megnyílt az iroda, minket is meglepett a nagy érdeklődés, ez az idei évben egyelőre még várat magára, de nyár elején vagyunk, kínálatunk nagyon gazdag, bizakodva várjuk a szezon beindulását” – zárta Koller Ingrid, a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség irodájának igazgatója.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?