Módosítási hibák hibás módosításai

bürokrácia k

A bürokráciát fejetlenség tetézi, nem csoda, ha beleőrül az ember.

Szlovákiában egy átlagos kis cég évente 221 órát nyűglődik azoknak a bürokratikus feladatoknak a megoldásával, amelyeket a nyakába zúdít az állam. Ez is az OECD friss éves jelentéséből derül ki, de nem ez a legnagyobb tanulsága. Időnként a száraz adatokból és technokrata összegzésekből is hasznos politikai leckék adódnak össze. Ez pedig az, hogy nem is a túlzott bürokrácia, a kitöltendő papírhegyek és az idegesítő illetékek jelentik a legnagyobb gondot (természetesen ezeket is jócskán vissza kellene nyesni), hanem az, hogy rosszul és kapkodva végzi munkáját a törvényhozás. A parlament egészen váratlanul, szinte rajtaütésszerűen képes megszavazni törvénytervezeteket, vagy az utolsó pillanatban úgynevezett salátatörvényekbe csempészni képviselői módosításokat. De ami a legrosszabb: teszi mindezt a következmények előzetes mérlegelése és a módosítások hatásainak kiértékelése nélkül. Így nem csoda, hogy a hazai vállalkozók döntő többsége, 86 százaléka mindenekelőtt a gyakori törvényi változások miatt panaszkodik. Az őket érintő 15 kulcsfontosságú törvény évi 50 módosítását kellene nyomon követniük. De például 2018-ban 150-szer módosították a vállalkozásokat érintő törvényeket, és csak a tervezetek 15 százalékánál számolták ki előre, hogy mibe fog ez kerülni a vállalkozóknak.

Persze ez az értékelés javarészt még a Smer vezette kormányra vonatkozik, de bátran leszögezhetjük, hogy a helyzet semmit sem javult. Sőt. Richard Sulík gazdasági miniszter hiába húzza elő a bürokráciát ténylegesen csökkentő törvénycsomagjait, a legnagyobb problémát nem a különféle űrlapok és a felesleges hivatalok jelentik. A probléma a kapkodó, gyenge törvény-előkészítés, az átgondolatlan javaslatok, a parlamenti gyorsított eljárás és a hatások kielemzésének hiánya. A járvány pedig mindezt még drámaibbá tette – erről bármennyit tudnak mesélni azok a vállalkozások, amelyek kénytelenek voltak bezárni a boltot és a kaotikus állami támogatásra voltak utalva.

Az alaphelyzet tehát világos: amíg fejetlenül gyártják a különféle törvénymódosításokat, a való életben egyre több probléma halmozódik fel, és a lyukakat megint csak újabb és újabb módosításokkal próbálják betömni. Így aztán burjánzik a bürokrácia és tartós a káosz, a vállalkozók ereiben pedig minden módosítási terv hallatán megfagy a vér. Ide kevés Sulík csomagja, viszont átfogó és átgondolt törvénymódosításnak a jelét sem látni.

A szerző a Trend kommentátora

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?