Támad a szőlőben a lisztharmat

szőlő

A betegség kialakulását nagyban befolyásolja az előző évi erős fertőzés. Tavaly októberben nagyon meleg volt, ezért megfordult egy teljes generéciója a lisztharmatnak. Ezért idén jelentős mértékű felszaporodás várható, amire időben fel kell készülnünk.

A statisztikai adatok szerint a szőlő-lisztharmat 10 évből tízszer előfordul, azaz az utóbbi évtizedben a szőlőn rendszeresen, minden évben jelentkező, nehezen leküzdhető betegség lett. A kórokozó áttelelése két módon történhet, a fertőzött rügyekben micéliummal, illetve a fertőzött növények felületén képződött kleisztotéciumokkal. Az utóbbi áttelelési forma jelenléte egyre erőteljesebb, s mára ez a meghatározó. Ezeknek az ivaros szaporítóképleteknek a jelentős részét a hideg tél sem tudta elpusztítani. Míg a betegség régebben a szárazabb évjáratokban okozott nagy károkat, addig az utóbbi években a nedvesebb, a peronoszpórának is kedvező időjárási körülmények közt terjed, és a két kórokozó gyakran együtt jelentkezik.

A fertőzés nyomán fellépő tünetek többnyire csak a virágzás után válnak szembetűnővé. A kórokozó a szőlő minden zöld részét fertőzheti, a beteg növény felületén fehér, lisztes bevonatot alkot, a legsúlyosabb kárt a fürtök fertőzésével okozza. A virágzás időszakában jelenlétét fehéres bevonat jelzi, ezt rendszerint a virágzat gyors pusztulása követi. A fejlődő bogyókon lisztes bevonat jelenik meg, a bogyó felreped, a mag kilóg, ez az úgynevezett sérves bogyó állapot. A mind jobban kifejlődő bogyók kékes szürkére színeződnek. A gomba terjedésének leginkább a párás meleg időjárás kedvez, járványos mértékű kártételét a csapadékos időszak is segíti.

A lisztharmat megjelenése a fajták fogékonyságától is függ. Vannak úgynevezett jelző fajták, amelyek fokozottabb védelmet kívánnak, ilyen a Kékoportó, Zöldvertelíni. Ezeknél már kisleveles korban, 3-5 cm-es hajtásnál kontakt hatóanyagú szerekkel szükséges elkezdeni a védekezést. Az első látható tünetek megjelenése a virágzás körüli időszakban várható. A lisztharmat elleni védelem alapja a megelőzés. A védekezést a virágzás előtt, azaz már a rügypattanás idejében meg kell kezdeni az érzékeny fajtákon vagy területeken. A modern növényvédelem, mint tudjuk kíméletes szereket használ , ezért a Thiovit illetve Aquvavitrinplus esetleg BiokaEquisetum nevű készítményekkel kezdünk. A második kezelést a kevésbé érzékeny fajtáknál már a fürtvirágzat megnyúlásával egy időben kell megkezdeni, amikor a hajtások kb. 15-20 cm hosszúak. Mindenképpen ként, illetve BorOil-t használjunk. A BorOil készítménynek Bór tartalma is van, ami segít a virágzásnál, a termés megtartásánál, és később használva a beérésnél is!

A virágzás előtt már gondolnunk kell a peronoszpórára is, ezért itt 4 liter/ha Chitopron5% illetve 2,5 liter BorOil-t és ként használunk megelőzésként. Virágzás után ismét 4 liter Chitopron5%-ot keverünk a köv. készítményekkel: 0,4 kg Kocide 2000 vagy CuproTonic 2 l/ha. Feketerothadás ellen PlanTonic 2 l/ha+ BiokaEquisetum 2 l/ha a gyógyszer. Persze itt oda kell figyelni a lisztharmat támadására, amit BorOil, vagy FerumOil 2 l/ha készítményt PowerOf-K 6 l/ha és BiokaUrtika 5 l/ha keverésével terthatunk féken. Ha szinte minden harmadnapra újabb támadásba lendül a betegség, akkor a Folicit szója lecitin készítményt lehet PowerOf-K-val keverni a biztos hatás érdekében! Egy köztes kezeléssel BiokaUrtika 2 l/ha+ BorOil kombinációt még rápermetezzük nagyobb adag vízzel (mindha kezet mosnánk) 1000-2000 liter vízzel hektáronként. Szinte azonnali hatásal lemossa a lisztharmatot, de tudni kell a lisztharmat nem egyszerű ellenfél. Ezért utána 2-3 nap múlva a PowerOf-K-t BorOil-al keverve lehet kezelni, de lehet benne CuproTonic is 2 l. A PowerOf nemcsak a lisztharmatot de a botritiszt is hatástalanítja nagyszerű biztonsággal, ezért aki ezt használja, a júliusi kezeléseknél nagyon sokat segít magának. Ha jön a szeptember, elég Trifendert használni a rothadás ellen. Ha sikerülnek a PowerOf-K kezelések, a következő évi fertőzés kisebb mértékű lehet.

Nem szabad elfeledni, hogy a védekezés sikeréhez elengedhetetlen a zöldmunkák gondos elvégzése.

A szőlőlisztharmat által okozott károk mértékét idén is nagyrészt az időjárási körülmények határozzák meg, de a jelentős károk megakadályozása érdekében a védelemmel mindenképpen törődjön.

(Az írás szponzorált promóciót tartalmaz.)

Tamašek Zoltán

 

BIOTOMAL S.R.O.

941 36 Rúbaň 176

035/ 64 07 740

bioservis@biotomal.sk

www.biotomal.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?