Dráma a pályán

Vasárnap

Döbbenet a lelátón, sokk a pályán, rémület a játékosok arcán. Az EURO 2020 második napján a dán–finn mérkőzés 43. percében a hazaiak középpályása, Christian Eriksen az alapvonal közelében arccal a földre bukik. A kapitány Simon Kjaer rohan oda hozzá, majd a társak, de látják, hogy nagy a baj. Azonnal hívják az orvost.

A játékvezető rögtön belefúj sípjába, a játék leáll. Kjaer, aki elsőként ér a füvön élettelenül fekvő barátjához, sürgetően integet. A lelátón halotti csend, a tévé képernyője előtt ülő szurkolókban megfagy a vér. Az orvosi személyzet berohan a pályára, a 29 éves dán játékos csapattársai pajzsot formálnak körülötte, hogy az orvosok zavartalanul végezhessék munkájukat. Fehér lepedőket feszítenek ki, ez a látvány még fokozza a vészhangulatot. Miközben mindenki reménykedik, a legszörnyűbb gondolatok járnak a fejekben. Eriksen párja és két gyermekének anyja, Sabrina Kvist Jensen, aki a focistafeleségekkel együtt a lelátóról figyeli az eseményeket, sírva rohan be a pályára. Hiába próbálja Simon Kjaer és Kasper Schmeichel kapus vigasztalni, egyre azt mormolja: „Meghalt. Ugye meghalt?”

Gyakorlatilag halott volt

„A pályán feküdt, oldalra fordulva, kitapintható volt a pulzusa, de hirtelen megszűnt verni a szíve. Azonnal elkezdtük a szívmasszázst és a defibrillációt – ecsetelte a dán válogatott csapatorvosa, Morten Boesen. Eriksen szíve leállt, szívinfarktust kapott, gyakorlatilag halott volt. – A defibrillátorral csak egyszer kellett kiütni, és visszajött, sikerült őt visszahozni az életbe.” Boesen és az orvosi csapat számára talán rutin az elsősegély, de rossz belegondolni, milyen tragikus következményekkel járhatott volna, ha nem jön ilyen gyorsan a segítség. Az újraélesztést Morten Boesen és a Parken Stadionba az UEFA által kirendelt orvos, Morten testvére, Anders végezte. 45 másodperccel a játékos földre kerülése után már Eriksen mellett volt, és átvette a csapattársa ellátását megkezdő Simon Kjaertől a tennivalókat. Eriksen ellátása a pályán 13 percig tartott, és elsősorban a stadionba telepített kiváló orvosi infrastruktúrának, a szakszerű és gyors közbeavatkozásnak köszönheti az életét. A Rigshospitalet, ahová Eriksent szállították és ahol később kezelték, Dánia legnagyobb kórháza 4 percre a Parken Stadiontól.

Hogy történhetett?

Pavol Malovič, a pozsonyi Sportkórház igazgatója, aki az UEFA által kirendelt orvosi ellenőrként a londoni Wembleyben van jelen, kiemelte a Koppenhágában doppingellenőrként jelenlévő német kollégája, Jens Kleinefeld munkáját. „Három perc alatt újraélesztették, ez volt a döntő. Ha jóval tovább, mondjuk 15 percig tartott volna, beáll az agykárosodás. Szerencsére, ahogy a játékost hordágyon levitték a pályáról, látható volt, hogy magánál van, reagál.” Kleinefeld volt az, aki megosztotta Christian Eriksen első gondolatait, amikor újra kinyitotta a szemét, és beszélt: „Nagyjából fél perccel a defibrillátor alkalmazása után kinyitotta a szemét, és tudtam hozzá beszélni. Rendkívül megindító pillanat volt. A fenébe, csak 29 éves vagyok, ezek voltak az első szavai.”

A szlovák Milan Škriniar és a 19-szeres olasz bajnok Internazionale Milano Európa-bajnokságon szereplő többi játékosa – akiket Eriksen később a kórházból nyugtatott meg, hogy jól van és nem adja fel –, döbbenten álltak az esettel szemben. „Idény közben is vannak szívvizsgálatok a klubban, és senkinek, Christiannak sem volt problémája. Nem értem, hogy történhetett.” Piero Volpi, az Inter orvosi stábjának vezetője a La Gazzetta dello Sportnak adott nyilatkozatában ugyancsak azt hangoztatta, hogy nem érti, mi történt: „Eriksennek sem nálunk, sem pedig a Tottenhamnél, ahonnan 2020 januárjában érkezett az Interhez, nem volt problémája a szívével, egyetlen vizsgálat sem utalt erre, pedig Olaszországban nagyon szigorúak a vizsgálatok.” Az viszont tény, hogy Európa-szerte nincsenek egységes szabályok, és nem mindenütt egyformán alaposak a vizsgálatok (van, ahol mindössze 75 perc alatt végez a játékos, másutt 4–6 óráig is eltart), amelyekre természetesen orvosi titoktartás vonatkozik. A kórházban maga Eriksen is azt hangoztatta az olasz lapnak, hogy „szeretném megérteni, mi történt”. Felmerültek olyan hangok is, hogy a járvány vagy a Covid elleni oltás ludas a dologban, de ezt Giuseppe Marotta, a milánói klub vezérigazgatója azonnal cáfolta.

Defibrillátort kapott

A finn–dán meccset több mint 90 perc után folytatták, ahol a finnek nyertek 1:0-ra. Sokan kegyetlenül bíráltak, hogy a mérkőzés folytatódott, mivel a dánokat kétségtelenül kiütötte a tragédia. A vezetésnek ugyan igaza volt abban, hogy az UEFA által felkínált másik lehetőség – hogy másnap délben folytassák –, sem volt jobb opció. A történtek után aligha tud bárki elaludni.

Eriksent a kórházban alapos vizsgálatoknak vetették alá. Az orvosok úgy döntöttek, hogy a játékosnak beültethető defibrillátorra (ICD) van szüksége, ami állandó megfigyelés alatt tartja a szívét, és ellenőrzi, megakadályozva ezzel egy lehetséges szívrohamot. A műtétet azóta, amint arról a Dán Labdarúgó-szövetség a Twitteren beszámolt, sikeresen végrehajtották, és Eriksen június 18-án, pénteken elhagyhatta a kórházat. Röviddel utána a csapattársak és Kasper Hjulmand szövetségi kapitány óriási meglepetésére kisfia kezét fogva megjelent a csapat Helsingörben tartott edzésén, hogy megköszönje a támogatást, az együttérzést és a sok biztatást. Nemcsak nekik, de az egész világnak.

Hogy mi lesz Christian Eriksen további sorsa, visszatérhet-e a pályára, az egyelőre rejtély. A La Gazzetta dello Sport szerint nagy valószínűséggel távoznia kell majd az Intertől. Olaszországban egy 2017-ben aktualizált rendelet értelmében tilos defibrillátorral játszani. Ennek oka a kemény ütközések veszélye, egy kisebb mellre irányuló ütés következtében is tönkremehet a gépecske, annak pedig komoly következményei lehetnek. Ellenpélda azért persze erre is akad, a védő Daley Blind, Eriksen egykori csapattársa, aki jelenleg az Ajax Amsterdamnál játszik, s ugyancsak ott van az Eb-n. Blindnél 2019 végén szívizomgyulladást diagnosztizáltak, azután, hogy a Hertha Berlin elleni barátságos mérkőzésen összeesett. Ő ugyancsak defibrillátort kapott, és továbbra is játszik. Hogy Eriksenre milyen sors vár, búcsút kell-e vennie az olasz bajnoktól, még nem tudni. Az Internazionale képviselői sem nyilatkoztak. Talán tapintatból?

 

 

Érdekes

Miből áll az orvosi vizsgálat?

Az átlépési időszakban végzett ellenőrzés MRI-vizsgálatokból, vértesztből és EKG-ból áll, minden más attól függ, mennyi idő áll az orvosi stáb rendelkezésére. A szakma alapvetően két különböző vizsgálattípust különböztet meg: egyszerű és komplex terheléses vizsgálat. Előbbibe tartozik a pulzusméréstől kezdve, a guggolásokon át az oxigénfelvétel mérésére tökéletes Cooper-tesztig minden. Ez utóbbi, a vér oxigénfelvétele mértékének a vizsgálata minden állóképességi sportág egyik legfontosabb meghatározója. Emellett főleg az aerob-anaerob küszöbön végzett vizsgálatok eredményeit szokták elemezni. Az összetett terheléses vizsgálat keretében a spiroergometriás terhelést tesztelik: futószalagon vagy kerékpár-ergométerrel, esetleg evezős ergométerrel dolgoztatják az alanyt, és így vizsgálják az állapotát, hogy mennyire izzad, mennyire savasodik az izomzata, mennyi a játékos maximális oxigénfelvétele. Egy edzett embernél ez az adat terhelés alatt 5-6 liter/perc (nyugalmi helyzetben 300 ml/perc ez az érték).

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/26. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?