A leggyakoribb nyári kockázatok

nyár illusztráció

Óvatosságból soha nem elég. Mit tehetünk, hogy a szabadságunk napjait ne tegyék tönkre az egészségügyi problémák? Mutatjuk a  leggyakoribb nyári kockázatokat.

Napszúrás

Ha egész nap a napon fekszünk, testünk túlmelegedhet, ami nemcsak azzal jár, hogy a bőrünk leég, hanem egyéb kockázatokat is rejt. Főleg a gyerekek és az idősek vannak kitéve nagyobb veszélynek. A napszúrás tünetei: hányinger, hányás, fejfájás, gyengeség, zavartság, gyors pulzus, szaggatott légzés.

Megelőzés

Viseljünk vászonsapkát vagy sálat, szalmakalapot, igyunk sok vizet, és délben ne üljünk ki a napra.

Szemkárosodás

Az UV-sugárzás részben átjut a retináig, és tartósan károsíthatja. Nyáron különösen veszélyes a víz közelében és olyan hegyekben, ahol vékony a levegő. A víz mintegy 20 százalékos, a homok 10 százalékos UV-sugárzást tükröz.

Megelőzés

Százszázalékos UV-védelmet nyújtanak a szaküzletben vásárolt napszemüvegek. A láthatatlan UV-sugárzás mellett védenek a látható erős fénytől is. A napsütötte tájon a látvány kellemesebb lesz, ráadásul a napszemüveg sérülések, rovarok ellen is véd.

Kiszáradás

Amikor a testben a víz 2 százalékkal csökken, a fizikai teljesítmény akár ötödére csökken, ami túrázás közben veszélyes lehet. A test ötszázalékos kiszáradása miatt elveszthetjük az eszméletünket. Ez nagyobb magasságokban is megtörténhet, ahol a szervezetünk több vizet igényel.

Megelőzés

Mindig tartson magánál egy üveg tiszta vizet. Minél többet izzadunk, annál többet kell innunk, de gyakran és kisebb adagokat. Ügyeljünk olyan intő jelekre, mint a szomjúság, a fejfájás, a száj és az ajkak kiszáradása, a fáradtság, a rossz közérzet, a szédülés, a görcsök vagy a hasi fájdalom.

Hideg italok, helyiségek

A hideg italok és a fagylalt a nyári melegben, hirtelen hőmérsékletváltozások a kültér és a légkondicionált helyiségek között, sőt a ventilátorok is okozhatnak nyáron felső légúti betegségeket.

Megelőzés

Igyunk langyos gyógynövény-, gyümölcs- vagy zöld teát, este fogyasszunk fagylaltot. Ha szállodában vagy a vendégházban légkondicionáló van, kérjük meg a személyzetet, állítsák alacsonyabb szintre.

Húgyhólyaggyulladás

Aki szeret mezítláb járni, hideg falra ülni, vagy nedves fürdőruhában leülni egy büfében, azt húgyhólyaggyulladás fenyegeti, melynek tünetei: gyakori vizelés, égető vagy szúró érzés vizeléskor.

Megelőzés

Ne járjunk mezítláb hideg kövön, csempén, fürdés után vegyünk fel száraz fürdőruhát.

Gyomorrontás

A melegben az étel gyorsan romlik, ezért fokozott az emésztési problémák kockázata. A piszkos kéz és a szennyezett víz szintén fertőzés forrása lehet.

Megelőzés

Alaposan mossuk meg a gyümölcsöket és zöldségeket. Ellenőrizzük az étel szavatosságát. Alaposan megfőzött, megsütött húst fogyasszunk. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a csapvíz nem szennyezett, igyunk inkább palackozott vizet. Inkább jégkrémet vegyünk, ne tölcséres fagylaltot.

Csípés

A rovar- vagy hüllőcsípések a legnagyobb a kockázata kirándulásokon – erdőben, réten, hegyoldalon és a víz mellett.

Megelőzés

Riasztószerekkel óvjuk magunkat a rovaroktól. Kirándulásra mindig vigyünk magunkkal viszketésgátló, hűsítő hatású gélt vagy kenőcsöt. Aki allergiás a rovarokra, sokkellenes csomagot is csomagoljon az útra, ezt allergológus vagy bőrgyógyász írja fel. Olyan helyekre, ahol kígyók fordulhatnak elő, egész cipőben és fel hosszúnadrágban menjünk. Ne üljünk a sziklákra.

Sérülések

A megrándult boka vagy a sérült térd gyakran szakszerű kezelést igényel, néha megváltoztatja a terveinket is. A horzsolások tetanuszveszélyt jelentenek, ha a Clostridium tetani bejut a sebbe. Általában a talajban és a porban található meg, a sebben neurotoxint képez, anélkül, hogy oxigénhez jutna, ami halálos veszélyt jelent az idegrendszerre.

Megelőzés

Járjunk óvatosan ott, ahol csúszásveszély van – a medencék mellett, hegyi túrákon viseljünk túracipőt. Ha öt évnél régebben kapott tetanuszoltást, mielőtt nyaralni, kirándulni indul, oltassa be magát.

Érdekes

Elsősegélykészlet

lázcsillapító

cseppek vagy orrspray

torokfertőtlenítő (pasztillák, gargalizálás)

hasmenés elleni gyógyszerek és probiotikumok

rehidrációs oldat

fájdalomcsillapító

gyógyszer allergiás reakciókra

felszíni sebfertőtlenítő

kötszerek, ragtapaszok

barnító és napozás utáni készítmények

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?