Sánchez: Madrid soha nem fogadja el a katalán önrendelkezési népszavazást

Pedro Sánchez

A hatalmon lévő spanyol szocialisták soha nem fogják elfogadni a katalán önrendelkezési népszavazást – jelentette ki Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szerdán a spanyol parlament alsóházában.

„Nem lesz önrendelkezési népszavazás” – mondta a kormányfő, hozzátéve: a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) – amelynek Sánchez a főtitkára – „soha nem fogja ezt támogatni”.

Sánchez azután beszélt a képviselőházban, hogy az előző nap részt vett első hivatalos találkozóján Pere Aragones új, függetlenségpárti katalán elnökkel. Utóbbi a találkozó után bejelentette: szeptember harmadik hetében folytatódhat a katalán válság rendezését célzó párbeszéd Madrid és a katalán szakadárok között.

A függetlenségpártiak egyik legfőbb követelése azonban éppen egy önrendelkezési népszavazás megtartása az északkelet-spanyolországi, 7,8 millió lakosú régióban.

Carles Puigdemont volt katalán elnök regionális kormányzata 2017 októberében függetlenségi népszavazást tartott a központi kormány tiltakozása és tilalma ellenére, majd néhány héttel később egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét, amelyet Madrid nem ismert el. Az akkori, konzervatív kormány válaszul eltávolította a helyéről a regionális kormányzatot, és felügyelete alá vonta a térséget. Az elszakadási kísérlet az egyik legsúlyosabb belpolitikai válság volt Spanyolországban a Franco-diktatúra 1975-ös vége óta.

A spanyol kormány a megbékélés jegyeként a múlt héten részleges kegyelemben részesített kilenc katalán függetlenségi vezetőt, akiket 9-13 év börtönbüntetésre ítéltek az alkotmányellenesen megrendezett katalán népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?