Július 5-től érvényes az új határrezsim

határátkelőhely
Pozsony |

A határokra vonatkozó járványellenes óvintézkedések alapja egy új „riasztórendszer” lesz. 

A rendszeren belül három fokozatot különböztetnek meg, ezek fogják meghatározni az országba érkező személyek ellenőrzésének intenzitását. Az adott hétre érvényes fokozatról a kormány fog dönteni a heti ülésén az egészségügy-miniszter javaslatára. A belügyminisztérium aktuális javaslatát szerdán fogadta el a kormány. Július 5-től Szlovákia a második fázisban lesz, ami azt jelenti, hogy meghatározott időkben intenzív ellenőrzés lesz a határokon.

Az első, ún. zöld fázisban a rendőrség megfigyeli a határátkelőket, és véletlenszerű ellenőrzéseket tart. A második, ún. narancssárga fázisban a Szlovákiába érkező személyek többségét ellenőrzik, meghatározott időszakokban. Hogy mikor, az a határátkelő jellegétől függ. A kisebb, kevésbé fontos átkelőket lezárják.

A harmadik, ún. fekete fázisban minden személyt ellenőriznek a határátkelőkön, a nap 24 órájában, a hét minden napján. A kisebb, kevésbé fontos átkelőket lezárják, de az is előfordulhat, hogy a kormány elrendeli a belső határok ideiglenes ellenőrzését, és meghatározza, mely átkelőket lehet használni.

A második és a harmadik fázisban a teherforgalom kivételt fog élvezni az ellenőrzések alól. A rendőrség a Szlovák Fegyveres Erőkkel együttműködve fogja ellenőrizni a határátkelőket.

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter a kormányülés után elmondta: az aktuális fokozatot elsősorban a külföldi járványhelyzet fogja befolyásolni. A fő cél jelenleg az, hogy megakadályozzák a delta mutáns behurcolását Szlovákiába. Hozzátette: a rendőrök felkészültek az ellenőrzésekre. Összesen mintegy 900 olyan berendezést osztanak szét közöttük, amely képes leolvasni a GreenPass-ok QR-kódjait.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?