Ellenségünk a tej?

tej

A tejcukor-intolerancia viszonylag gyakori betegség. Lényege, hogy a szervezetből hiányzik vagy nem működik a laktáz nevű enzim. Ez az enzim, amely a vékonybél nyálkahártyájának sejtjeiben termelődik, bontja le egyszerű cukorra az összetett cukrot.

Laktózintolerancia minden életkorban előfordulhat, gyakran összetévesztik a tejfehérje-allergiával. Az a legjobb, ha az orvos minél előbb felállítja a helyes diagnózist, a beteg pedig betartja a szakember által javasolt szabályokat.

Hogyan működik?

A laktóz, vagyis a tejcukor diszacharid, és a tej körülbelül 7-8 százalékát teszi ki. A laktáz enzim bontja el ezt az összetett, nehezen emészthető cukrot két egyszerű cukorra. Ez gyorsan felszívódik a szervezetben. A laktáz a vékonybélben csecsemőkorban termelődik, amikor a fő táplálékforrás a tej. Ilyenkor termelődik a legtöbb, később a mennyisége csökken vagy teljesen leáll.

Kellemetlen tünetek

Az emésztetlen laktóz a vékony- és vastagbélben különféle problémákat okoz. Körülbelül 30–90 perccel elfogyasztása után hasmenés, felfúvódás, fokozott gázképződés, hasfájás, néha hányás jelentkezik. A tünetek erőssége az elfogyasztott mennyiségtől függ. Ha tej vagy tejtermék elfogyasztása után a fent említett tüneteket tapasztalja, minél előbb keresse fel az orvost.

Laktózmentes élelmiszerek

Van, akinek nagy mennyiségű laktóz elfogyasztása után sincsenek tünetei. Van, akinek viszont szigorú diétát kell tartania. Mivel ez a zavar eléggé elterjedt, a gyártó az élelmiszer csomagolásán feltünteti, hogy tartalmaz-e laktózt, vagy nem. Már kaphatók olyan termékek, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak tejcukrot, például tej, túró, joghurt, tejes italok, ezeken L-mínus vagy a Lactose free megjelölés van. Léteznek laktózmentes gyógyszerek és táplálékkiegészítők is. Némely termékhez laktázt adnak, hogy a szervezetnek segítsen a problémamentes emésztésben. Laktázt cseppek vagy tabletta formájában is szedhetünk.

Tejallergia

A laktózintoleranciához semmi köze. Teljesen más betegségről van szó, ami speciális kezelést és diétát igényel. A tejallergia esetén az immunrendszer reagál a tejfehérjére. Ez ritkább, mint a laktózintolerancia. Bőrreakció, például csalánkiütés, ekcéma, duzzanat, légzési panaszok, szélsőséges esetben anafilaktikus reakció is jelentkezhet. Tejallergia esetén a vérben magas a specifikus ellenanyagok szintje, tehát az orvos kivizsgáláskor nem tudja egyértelműen megállapítani, hogy tejallergiáról vagy valami másról van-e szó.

Szigorú rendszer

Aki allergiás a tejre, nemcsak tejet, hanem fermentált tejtermékeket sem szabad fogyasztania, mint például joghurtot, sajtot, túrót, beleértve a laktózmenteseket is. Nem segítenek az enzimatikus készítmények sem, amelyek a laktózintolerancia esetén segítenek. Egyszerűen mindent kerülniük kell, ami tejből készül vagy nyomokban tejet tartalmaz.

Jana Brožíková, Báječná žena

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?