Oroszország földközi-tengeri gyakorlatozásba kezdett

Oroszország földközi-tengeri gyakorlatozásba kezdett

Az orosz hadsereg pénteken katonai gyakorlatozásba kezdett a Földközi-tengeren, bevetette a hangsebesség többszörösével repülő rakétákkal felszerelt vadászrepülőgépeit, a Fekete-tengeren haladó brit rombolóhajóval történt incidenst követően két nappal, olyan helyzetben, amikor a térségben tartózkodik egy brit vadászrepülőgép-anyahajó is.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint két, a hangsebesség többszörösével haladó „Kinzsál” rakéták szállítására alkalmas MiG-31-es vadászrepülőgép érkezett a szíriai orosz légi bázisra, ahonnét lehetséges földközi-tengeri célpontok elleni harci gyakorlórepüléseket hajtottak végre.

Ez volt az első alkalom, hogy a „Kinzsál” rakéták szállítására alkalmas vadászrepülőgépeket Oroszország határain kívül telepítették. Az orosz hadsereg szerint a „Kinzsál” rakéták a hangsebesség tízszeresével repülnek, és akár kétezer kilométer hatótávolságúak is lehetnek.

A szíriai Latakia tartomány tengerpartján fekvő Hmejmímben működő légi támaszpont Moszkva szíriai katonai műveleteinek legfőbb bázisa.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Földközi-tenger keleti részén végrehajtott katonai manőverekben számos hadihajó, két tengeralattjáró és nagy hatótávolságú Tu-22M3 bombázók vettek részt más harci légi járművek mellett. A hangsebességnél gyorsabb, atomtöltet szállítására is alkalmas Tu-22M3 repülőgépeket először májusban telepítették Szíriába a Földközi-tenger térségében megerősödött orosz katonai jelenlét erődemonstrációjaként.

Moszkva korábban azt állította, hogy szerdán egyik hadihajója figyelmeztető lövéseket adott le, egy katonai repülőgépe pedig bombákat dobott a Defender nevű brit rombolóhajó útjába, hogy kiszorítsák a Krím-félsziget közeli területről, amelyre Oroszország saját felségvizeként tekint. Nagy-Britannia tagadta, hogy a fenti események megtörténtek volna, hangsúlyozta, hogy a hadihajójára nem nyitottak tüzet, és leszögezte, hogy rombolója ukrán felségvizeken hajózott.

Ami a térségben tartózkodó Queen Elizabeth anyahajót illeti, fedélzetéről a hét elején brit és amerikai F-35 típusú vadászrepülőgépek harci manővereket hajtottak végre  az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állásai ellen.

Oroszország 2015 szeptembere óta folytat katonai hadjáratot Szíriában, amely lehetővé teszi Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányzata számára, hogy visszaszerezze az uralmat az ország nagyobb része felett a véres és pusztító polgárháborút követően.

Az orosz hadsereg azóta korszerűsítette a Hmejmímben működő légi támaszpont kifutópályáját, hogy képes legyen kiszolgálni a nehézbombázókat, illetve épített egy második felszállópályát is katonai műveleteinek kiterjesztése céljából. Ezenkívül kibővítette és átalakította a szíriai Tartus kikötőjében fekvő haditengerészeti támaszpontot, amely az egyetlen ilyen orosz birtokban lévő létesítmény a volt Szovjetunió területén kívül.

Az orosz hadsereg jelentősen növelte gyakorlatainak számát és nagyságát a Nyugattal fenntartott kapcsolatainak látványos megromlása óta, amelyek a hidegháború utáni legalacsonyabb szintre süllyedtek, miután Moszkva 2014-ben elcsatolta az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet.

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az orosz hadsereget megerősítő törekvései részeként az orosz haditengerészet az elmúlt években ismét bevezette azt a szovjet korszakból származó gyakorlatot, hogy folyamatosan váltogatják az orosz hadihajókat a Földközi-tengeren.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?