Leleplezték IV. Béla király szobrát Besztercebányán

Leleplezték IV. Béla király szobrát Besztercebányán

Pénteken ünnepélyesen átadták IV. Béla magyar király szobrát a besztercebányai Štefan Moyses téren, a barbakán mellett. A díszvendégeket a szél megelőzte – még a beszédek alatt, idő előtt leleplezte a szobrot. Az ötlet megszületésétől a műalkotás átadásáig mintegy hat év telt el.

A települést IV. Béla emelte városi rangra 1255-ben. Stanislav Mičev városi képviselő és a Szlovák Nemzeti Felkelés Múzeumának vezérigazgatója 2015-ben vetette fel először, hogy állítsanak szobrot a magyar királynak. Nem sokkal ezután megkezdődtek a tárgyalások a Besztercebányai Kerületi Műemlékvédelmi Hivatallal és a Művészeti Akadémiával, illetve indult egy nyilvános gyűjtés is, melynek keretében több mint 50 000 eurót sikerült összegyűjteni. A projekt megvalósításához 15 000 euróval járult hozzá a magyarországi Bethlen Gábor Alap.

„Meggyőződésem, hogy ez a magyar király kulcsszerepet tölt be a város történelmében. (...) Hiszem, hogy a vár környékét ennek a műalkotásnak köszönhetően is szívesen fogják felkeresni a hazai és a külföldi turisták egyaránt” – mondta Ján Nosko polgármester.

Az életnagyságot meghaladó, 247 cm magas és 400 kilogramm tömegű szobrot Gáspár Péter akadémiai szobrász készítette. A szoborhoz tartozik egy információs tábla is. A koronás fő a jobb kezében kardot, a bal kezében pedig a városi kiváltságlevelet tartja. A műalkotás értéke mintegy 61.000 euró.

„Érdemes megemlékezni közös múltunkról, és kölcsönös tiszteletet mutatni egymás iránt. Nemzeteink közös történelmének számos olyan alakja van, akik összekötnek minket, és reméljük, ez a jövőben is így lesz” – emelte ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?