A végrehajtás új szabályai? A kormány új javaslattal állt elő, hogy megkönnyítse az adósok életét

pénz euró

Néhány nap múlva a kormány fontolóra veszi, hogy visszaállítsa az alkalmazottak egy bizonyos jövedelemrészének érinthetetlenségét.

Több pénz marad az alkalmazottak pénztárcájában, amelyhez a végrehajtó már nem nyúlhat. Az adósok jövedelmének érinthetetlen része jelentősen növekedik majd. Szlovákiában körülbelül egymillió személy él, aki végrehajtási eljárással küzd. De vajon tényleg mindenkinek segít a javaslat? 

A Sme rodina párt egyik javaslata az, hogy emeljék az érinthetetlen összeg határát a minimálbér szintjére, azaz 623 euróra. Ez az összeg jelenleg ugyanis a létminimum összegével egyenlő, azaz havi 214,83 euróval.

A változások a vállalkozókat sem kerülhetik el – az ő helyzetükben ugyanakkor más megoldásra lesz szükség, mivel ők nem havi fizetést kapnak. A jogalkotási szándékot ebben a hónapban, azaz körülbelül tíz nap múlva ismertetik. 

A Sme rodina párt javaslata értelmében előnyben részesülnének az adósok, de az hátrányosan érintené a hitelezőket. A jövedelem érinthetetlen részének növekedése csökkenti a hitelezők esélyeit arra, hogy észszerű idő alatt hozzájussanak a pénzükhöz – figyelmeztet a Szlovák Végrehajtói Kamara (SKE).

„Aggódunk az adós motivációjával kapcsolatban” – mondta Stanislava Kolesárová, az SKE szóvivője a TREND-nek.

Az igazságügyi minisztérium szándéka egyértelmű. „Változáson gondolkodunk arra a tényre alapozva, hogy a többet kereső adósnak több pénze maradjon. A javaslatot a szokásos jogalkotási folyamat elé terjesztjük – feltételezzük, hogy még ebben a hónapban” – árulta el Peter Bubla, az igazságügyi minisztérium szóvivője.

Nevetséges összeg

Miriam Bellušová, a Szlovákiai Vállalkozók Szövetségének (SŽZ) főtitkára szerint a kérdés inkább az, miért állapítják meg Szlovákiában a létminimumot 214,83 euróban, amikor ebből jelenleg nem lehet megélni Szlovákiában. „Valószínűleg azért, mert ehhez a számhoz különböző előnyök kapcsolódnak, az állam pedig nem akarja ezeket a paramétereket elmozdítani, és bizonyos esetekben keresi a módját annak, hogyan lehetne elkerülni például az egzekúciót” – jegyezte meg Bellušová.

(trend.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?