Von der Leyen: az EU gazdasági erőfölényben van Oroszországgal szemben

Ursula von der Leyen

Az EU gazdasági erőfölényben van Oroszországgal szemben, hiszen az csak 5 százalékban járul hozzá az unió importjához, míg fordítva ez több mint 37 százalékot tesz ki – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a kétnapos EU-csúcsot záró sajtókonferencián pénteken.

Megjegyezte azt is, hogy Oroszország nagy mértékben függ az kőolajtól és földgáztól, miközben a világ az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmak miatt eltávolodik a fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az EU Oroszországgal való viszonyt illetően Von der Leyen arról beszélt, hogy a kapcsolatok negatív spirálba kerültek, főként a moszkvai vezetés uniós tagállamokkal szembeni agresszív akciói miatt, amelyek ellen közösen kell fellépni.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azzal összefügésben, hogy az uniós tagországok kormányfőinek nem sikerült megállapodniuk az Oroszországgal tervezett, Berlin és Párizs által javasolt csúcstalálkozó megtartásáról, azt mondta: az EU-nak erősnek és egységesnek kell maradnia a Moszkvával fenntartott viszonyt illetően.

„Mélyreható vitán tisztáztuk azokat az elveket, amelyek mentén az Oroszországgal fenntartott kapcsolatainkat alakítani kívánjuk. Célunk, hogy erőteljesebben védjük érdekeinket és értékeinket” – fogalmazott.

Angela Merkel német kancellár a csúcstalálkozóról távozva sajnálatát fejezte ki, hogy uniós kollégái nem fogadták el „teljes egészében” a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartandó csúcstalálkozó megszervezésére vonatkozó francia-német javaslatot. A kancellár elutasította Mark Rutte holland ügyvivő miniszterelnök ellenérveit, aki szerint Putyin meghívása egy csúcstalálkozóra „meg nem érdemelt jutalom” lenne az orosz elnök számára.

Merkel azzal érvelt, hogy Joe Biden amerikai elnök is „nagyon komoly megbeszélést” tudott folytatni Putyinnal, amiről nem az volt a kancellár benyomása, hogy ez jutalom lett volna az orosz elnök számára.

Emmanuel Macron francia elnök a tagállami vezetők bátorságát megkérdőjelezve azt mondta, ha uniós szinten nem megy, lehetőség van kétoldalú megbeszélést folytatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

„Brüsszelben túl sok időt fordítunk a formai gondolkodására, holott inkább a haladásra kellene koncentrálni” – mondta.

Utalt arra is, hogy az EU-Oroszország csúcstalálkozó ötletét egyes vezetők egyeztetnék az Egyesült Államokkal, noha – mint mondta – „Joe Biden amerikai elnök sem kért tőlünk véleményt”, mielőtt Putyinnal találkozott. Az Egyesült Államok és Oroszország az európai biztonságot közvetlenül érintő fegyverzetellenőrzésről tárgyal az európaiak nélkül, „ez nagyon vicces gondolkodásmód a saját hatalmunkról” – tette hozzá a francia elnök.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?