Oscar-díj – Samuel L. Jackson, Elaine May és Liv Ullmann kap életműdíjat

Samuel L. Jackson

Samuel L. Jackson amerikai színész, Elaine May amerikai író-rendező és Liv Ullmann norvég színésznő Oscar-életműdíjat kap, Danny Glover amerikai színészt pedig Jean Hersholt Humanitárius-díjjal tünteti ki jövő januárban az amerikai filmakadémia – jelentette be csütörtökön a testület.

„Nagy öröm számunkra, hogy négy olyan művésznek adhatjuk át az idei Kormányzói-díjakat, akik óriási hatással voltak mind a filmiparra, mint a társadalomra” – írta közleményében David Rubin, az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) elnöke.

Jackson, aki Nick Furyt alakította a Bosszúállók-filmekben és egyéb Marvel mozikban, több mint 100 filmben szerepelt. A Quentin Tarantino 1994-es klasszikusában, a Ponyvaregényben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték.

Ullmann rendszeresen forgatott Ingmar Bergman svéd filmrendezővel. Játszott egyebek között a Personában, a Szenvedélyben és a Suttogások, sikolyokban. A legjobb színésznőnek járó Oscar-díjra jelölték az 1971-es Kivándorlók és az 1976-os Szemben önmagunkkal című filmekért.

May-t a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díjára jelölték az 1978-as Ép testben épp, hogy élek és az 1998-as A nemzet színe-java című komédiákért. Pályafutása elején Mike Nicholsszal alkottak sikeres komikus duót.

Az egyebek között a Halálos fegyver-filmekből ismert Glover az igazságszolgáltatás és az emberi jogok védelmének szószólójaként érdemelte ki a Jean Hersholt Humanitárius-díjat. A színész jelenleg az UNICEF jószolgálati nagykövete.

A filmakadémia 12. kormányzói díjátadó ceremóniája 2022. január 15-én lesz a hollywoodi Ray Dolby Bálteremben.

A 94. Oscar-gálát március 27-én tartják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?