Annamária a telepről

Facebook

Ha az emberek jó helyzetűek, nem nagyon érdekli őket, mi van a társadalom másik részével. Aki jobb helyzetben van, nem nagyon néz lefelé – ezek a mondatok a bölcs Ferge Zsuzsáé, azé a szociológusé, aki egész életében a társadalom rétegzettségét kutatta; a kirekesztettek, a szegények helyzetére hívta föl a figyelmet. Ferge idén áprilisban ünnepelte kilencvenedik születésnapját – életpályája, kitartása és szívóssága példaértékű.

Három éve a közösségi médiában és az országos lapokban megjelent egy fotó egy apró roma lányról, aki balerinacipőben nyert meg egy iskolai futóversenyt. A salakos futópályán fölállított dobogón jól látszik az elhordott balerinacipő. Két oldalán a második és a harmadik helyezett, két izmos atlétalány futóruhában és futócipőben. Köztük mosolyog a cingár győztes kislány, a Szepsiben élő Horváth Annamária, aki hirtelen országosan ismert lett. Annamáriáról kiderült, hogy a szepsi telepen él hat kistestvérével és szüleivel egy apró viskóban, amelyben nincs víz, az áramellátás pedig akadozik.

A fotó közzététele után mindenkit meglepett Szepsiben az Annamáriára zúduló mediális figyelem és érdeklődés. Támogatók jelentkeztek, sportcipőt és -ruhát vettek a lánynak. Az ajándékozók között volt Andrej Kiska köztársasági elnök is, aki személyesen kereste fel Szepsiben a híressé lett tehetséget. Többen azonban kétségbe vonták Annamária kitartását, és azt jósolták, néhány hónap múlva felhagy a futással.

Múlt hétvégén a Szepsi Atlétikai Klub színeiben versenyző tizenhét éves roma magyar lány országos bajnok lett 1500 méteren serdülő kategóriában. A fantasztikus eredményről nagyon sok politikus beszámolt, megosztotta a ragyogó eredményt saját oldalán a közösségi médiában. Olyanok fürödtek meg egy kicsit a sikerben, akik a politikai csatározásban nem egy oldalon állnak. Olyanok is lelkendeztek egy kicsit, akik az államot képviselik, azt az államot, amelyik elfordítja a fejét, amikor törődésre és ellátásra lenne szüksége a nélkülözőknek, a szegényeknek. Olyanok, akik semmit sem tesznek a társadalmi egyenlőtlenség felszámolásáért vagy enyhítéséért, akiknek az lenne a feladata, hogy egyenlő hozzáférést biztosítsanak minden állampolgárnak az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz, a sporthoz, a kultúrához stb.

Annamária ott áll a dobogó legmagasabb fokán, és sikerével arra kér, nézzünk lefelé, arra a sok ezer nélkülöző gyerekre, akik soha nem szakítják át elsőként a célszalagot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?