Grillezéssel kerek a világ!

Vasárnap

Amint megjön a jó idő, kezdetét veszi a grillszezon. A szabadtéri sütögetés tavasztól őszig derűsebbé teszi napjainkat, változatosabbá étrendünket. Mi lehet hangulatosabb egy baráti vagy családi körben eltöltött esténél, amikor a rácson hús vagy zöldség illatozik, és fűszerek aromája száll a levegőben?

Egészségesebb a zsírban sütésnél

A grillételek egyik előnye, hogy sokkal egészségesebbek, mint olajban vagy zsírban sült társaik. Ráadásul a grillezés során a tápanyagok is jobban megőrződnek, az ételek kevésbé zsírosak, így a nagy hőségben sem ülik meg a gyomrot.

 

Amire érdemes odafigyelni

Amikor grillezünk, két fő veszélyt kell elkerülnünk: a rákkeltő anyagokat és az ételmérgezést. Az előbbit az égett húsok, utóbbit a félig vagy egészen nyers húsok okozhatják.

 

Milyen húst válasszunk?

Grillezéshez válasszunk kissé zsírosabb húst. Legjobb a sertéshús, abból is a tarja, de a lapocka és az oldalas is megfelelő. Az ízletes, de száraz karaj, a szűzpecsenye és a comb nem igazán alkalmas erre a célra. A csirke, pulyka szaftosabb lesz, ha baconbe tekerjük.

 

Sózni vagy nem?

Ne sózzuk be előre a húst! A sózást hagyjuk a sütés utánra, vagy csak közvetlenül sütés előtt, esetleg alatt sózzunk.

A pácba se tegyünk sót, mert elvonja a húsból a víztartalmat, a hússzeletek a pácolás során levet eresztenek, kiszáradnak.

 

Mivel pácoljunk?

A legegyszerűbb pác néhány evőkanál olívaolaj, kevés méz, fél citrom leve, frissen őrölt bors, pici fokhagyma, gyömbér és Worcester-szósz. Fűszereket (a só kivételével) bátran használhatunk.

 

Milyen fűszereket használjunk?

A fűszerpaprika, a kömény- és a koriandermag olyan magas hőmérsékleten, mint amilyen a grillen keletkezik, károsodik. Ezek a fűszerek nem bírják ki annyi ideig, míg a hús elkészül, még ha csak öt percről van is szó. Helyettük használjunk friss növényeket: rozmaringot, kakukkfüvet, korianderzöldet, petrezselymet, zsályát, bazsalikomot.

Tipp: Kössünk csokrot friss fűszernövényekből, és olajba mártogatva kenegessük vele grillezés közben a húsokat.

 

Elő kell főzni a zöldségeket?

Nem szükséges, de ha valaki biztosra akar menni, akkor a keményebb zöldségféléket előfőzheti. A főtt csöves kukorica vagy a héjában elősütött burgonya pl. pillanatok alatt meggrillezhető. Az sem mindegy, hogy melyik zöldséget mennyi ideig grillezzük: a paprikának, paradicsomnak, padlizsánnak elég pár perc, míg a cukkininek, gombának, hagymának, burgonyának más-más, valamivel több időre van szüksége. Süssük őket addig, amíg egy kis színt kapnak, és kissé megszottyannak.

 

Milyen sajtot lehet grillezni?

Az eidami, a gouda vagy a sima mozzarella nem való a grillre. Válasszunk helyettük kemény kecskesajtot, speciális grillsajtot, camembert sajtot, esetleg füstölt mozzarellát. Jól grillezhető a szlovák (pol)oštiepok vagy a Hermelín is. Fóliába is csomagolhatjuk őket, de a grillsajtot vagy az említett szlovák sajtokat elég olajjal megkenegetni, hogy ne ragadjanak le.

 

Csemege vegetáriánusoknak

A vegetáriánusokat meglephetjük sajttal töltött paprikával vagy paradicsommal: a paprikát vágjuk félbe, a paradicsomot szabadítsuk meg a kalapjától, vájjuk ki, rakjuk meg sajtdarabkákkal, majd a grillrácson süssük meg. Tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel vagy metélőhagymával.

 

Mi legyen a köret?

A legtöbben leragadnak a rácson vagy alufóliában sült burgonyánál, pedig más zöldségek és a zöldsaláták sokkal ízletesebbek. Egy vegyes salátában lehet paradicsom, paprika, káposzta, uborka stb., meglocsolva olívaolajjal, balzsamecettel, tökmagolajjal, de készíthetjük görögösen, joghurtosan vagy majonézzel is.

 

Mi legyen a desszert?

Gyümölcsöket is grillezhetünk – a grillezés karamellizálja a bennük található cukrot, ezáltal omlóssá, porhanyóssá válnak. Köretként is fogyaszthatjuk őket, de édességként is passzolnak a fűszeres húsok és halak mellé. Próbáljuk ki pl. a karikákra vágott ananászt, a cikkekre vágott almát vagy barackot, és a sült körte is páratlanul finom. A szilva, a füge, sőt a dinnye is grillezhető.

Tipp: Gyümölcsnyársak esetén a fémnyárs helyett vízbe áztatott bambuszt célszerű használni. A gyümölcsök közé fűzhetünk pillecukrot (marshmallow) vagy házi piskótából vágott kockákat is.

 

Az édes tészták is grillezhetők?

A kalácsszeletek, a briós is grillezhető. Kínálhatunk hozzá dzsemet, fűszeres gyümölcssalátát (chutneyt), mellé tejszínhabot vagy valamilyen lágy, hűvös krémet, fagyit is adhatunk. Ha a grillrács felületét a desszertkészítésnek szentelhetjük, akkor gyümölcsös süti, fordított (cobbler) vagy morzsasüti (crumble) is készülhet rajta egy szélesebb, laposabb edényben vagy alumíniumtálcában (recept a mellékletben!).

 

Kukoricázzunk!

Az amerikaiak rajonganak a grillezett csöves kukoricáért – nem véletlenül! Próbáljuk ki mi is: főzzük elő, majd vajjal lekenve forgassuk át a grillrácson. Köretként, de önálló fogásként is nagyszerű csemege. Fogyasszunk hozzá friss salátát.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/25. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Érdekes

Néhány hasznos tanács a sütögetőknek

* Olajat, páclevet szigorúan tilos az égő grillre önteni, mert fröcskölése égési sérülést okozhat. A frissen az ételre öntött olaj, fűszer azonnal megég, s elrontja a húsok ízét.

* Vizet akkor se öntsünk a grillre, ha az fellángol – egyrészt veszélyes, másrészt tönkreteszi az ételeket, a grillsütő fém alkatrészei pedig megrepedhetnek.

* A sütés során fontos szabály, hogy ne szurkáljuk a húst villával, mivel úgy kifolyik a leve, a zsírja, kiszárad, és még a faszén is lángra kaphat.

* A szeletek forgatásához, mozgatásához érdemes lapátot, lapátkanalat vagy hússütő csipeszt használni. Kerüljük a többszöri forgatást.

* Ha megfeketedik, elszenesedik a hús, a fekete részt vágjuk le – rákkeltő lehet, és az íze is rossz.

* Soha ne locsoljuk benzinnel a parazsat, a sütögetés végén pedig oltsuk el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?