Megnyílt a kibővített Azaum Római Tábor

Komárom
Komárom |

A magyarországi Almásfüzitőn, Izsa testvértelepülésén egy 1700 évvel ezelőtti erődöt mintázó komplexum a korabeli római és barbár kultúrák életébe nyújt betekintést. 

Egy interaktív élménytárnak otthont adó, római stílusjegyeket felvonultató épületet emeltek a 3. századi erődöt megjelenítő tábor udvarára – közölte Beró László polgármester. A létesítmény kialakításával az azaumi tábor az év 270 napján fogadja az érdeklődőket. Az élménytárban a látogatók interaktív foglalkozásokon vehetnek részt, animátor segítségével beöltözhetnek katonának, kipróbálhatják a római kor találmányait, valamint eredeti régészeti leleteket is megtekinthetnek. Minden teremben hangsúlyos a programokban való személyes részvétel. A tábor Magyarországon egyedülálló módon, virtuális és kiterjesztett valóság alkalmazásával mutatja be a római világot. A földsánccal körülvett erőd környezete is új látványosságokkal gazdagodott. A kapuk előtt felépítették egy barbár falu négy épületét, valamint egy erődöt idéző játszóteret, egy sövénylabirintust és egy füvészkertet.

A fejlesztés egy uniós és egy határon átnyúló pályázat támogatásával csaknem 600 millió forintból valósult meg. Az almásfüzitői önkormányzat nem egészen egy évtizeddel ezelőtt Izsával közösen fogott bele a helyszín kiépítésébe. Az izsai Kelemantia Múzeum 2013-ban, az azaumi tábor pedig egy évvel korábban kezdte meg működését. Az ókori élménypark az év során több római kori eseményt is felelevenít, ahol az érdeklődők megismerhetik az akkor divatos öltözködési formákat, valamint korhű fa-, textil-, fazekas, kerámia- és kőfaragó műhelyek-ben állíthatnak elő tárgyakat. A táborban gyakran rendeznek élő történelemórákat is.

Az eredeti ókori erődítmény egyébként néhány kilométerrel távolabb, a Duna partján állt. A négyszögletes alaprajzú Azaum táborának körvonalai egy 1940-es légi felvételen még láthatóak voltak, azonban később itt épült meg a timföldgyár 7. zagytároló kazettája, s elfedte a romokat. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?