Lengvarský: Egyelőre nem korlátozzák az utazásokat

Vladimír Lengvarský

Egyelőre nem korlátozzuk az utazást. Egy idő után azonban az utazás feltétele a védőoltás, az e-határ, illetve a negatív PCR teszt lesz. Ezt a központi válságstáb hétfői ülése után jelentette ki Vladimír Lengarský (OĽANO-jelölt) egészségügy-miniszter.

 

"Egy idő után, amely valószínűleg már nincs messze, a belépő a védőoltás lesz, majd az ún. e-határ (eHranica) alkalmazással történő regisztráció a PCR tesztelésről szóló igazolással, amelyet az 5. vagy a 8. napon fognak elvégezni. Ezt a közegészségügyi hivatal rendelete fogja meghatározni"

- részletezte Lengvarský, aki egyben felszólította az embereket: mielőbb oltassák be magukat, hogy a nyári szünidő alatt gond nélkül hazatérhessenek. A többieknek kötelező lesz regisztrálni. "Ezt szigorúan ellenőrizni fogjuk a Szlovák Köztársaságba való belépéskor" - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: a kötelező állami karantént egyelőre nem tervezik bevezetni.

Lengvarský elmondta: kellő számú oltási lehetőséget fognak biztosítani. Folytatják a munkát a mobil oltócsapatok, megkezdődik a vakcinázás a körzeti orvosok és a gyermekorvosok rendelőiben is. "Elindítottuk a Johnson & Johnson vakcinára való regisztrációt is" - fűzte hozzá.

Az egészségügy-miniszter elmondása szerint "jelentősen korlátozni" fogják az ingázókra vonatkozó kivételeket.

Felmerült az is, hogy a fekete besorolású országból érkező ingázókra ugyanazok a szabályok vonatkoznának, mint mindenki másra. Érvénybe léphet tehát, hogy Szlovákiába csak azokat fogják beengedni, akik regisztrálnak és időpontot kérne PCR tesztelésre.

A határrezsimet a Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendelete fogja szabályozni. Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter nem zárta ki, hogy állandó ellenőrzés lesz a határokon. Kilátásba helyezte azt is, hogy csökkenteni fogják a nyitva tartó határátkelők számát. "Még nem tudom, hogy mikortól lesz ez érvényes, de mindenkire érvényes lesz" - fűzte hozzá. A rendelet fogja meghatározni azt is, hogy a rendőrök milyen adatokat ellenőrizhetnek majd határátlépéskor. Lengvarský szerint ez vagy a COVID útlevél lesz, vagy az e-határ regisztráció.

Vladimír Krčméry, a trópusi betegségek szakértője szerint az új koronavírus delta variánsa új helyzetet teremt. "A vírus legalább kétszer, legfeljebb hétszer fertőzőbb. Rövidebb a lappangási ideje. A mortalitás ugyan nem magasabb, de azáltal, hogy gyorsan terjed, ismét megtelhetnek a kórházaink, és nem fogunk tudni elvégezni más orvosi beavatkozásokat. Sokkal kisebb a fertőzés veszélye azok esetében, akik már megkapták mindkét oltást" - fűzte hozzá Krčméry.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?